Jak splnit předsevzetí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak splnit předsevzetí!

Dokážete splnit, co jste si předsevzali?
Dokážete splnit, co jste si předsevzali? (Profimedia.cz)

Přestat kouřit, začít cvičit, držet dietu… Známe to všichni – dáváme si velkolepá novoroční předsevzetí, jenže… Více než polovina takových slibů brzy ztroskotá. Patříte také mezi 55 % lidí, kteří nemají dostatečně pevnou vůli na plnění novoročních předsevzetí? Máme pro vás 10 triků, které vám zaručeně pomohou!

Stanovte si přesný cíl!

„Budu více sportovat.“ Špatně, takhle ne. Definujte si cíl konkrétněji: „Dvakrát týdně budu hodinu běhat a hodinu jezdit na kole.“

Buďte realističtí!

Máteli dvacet kilo nadváhu, těžko se jich zdravě zbavíte za 3 měsíce. Naplánujte si proto dílčí cíle, například tři kila za měsíc.

Spokojte se i s  menšími úspěchy!

Jinak to vzdáte moc brzy. Radujte se z každého shozeného kila či nevykouřené cigarety. Jestli jste nikdy nesportovali, buďte pyšní na to, že se jednou týdně dokopete do posilovny. Postupně můžete návštěvy přidávat.

Nefixujte se na 1. ledna!

Svá předsevzetí berte jako dlouhodobé projekty na celý rok. Jinými slovy – nevzdávejte se svých cílů, jakmile jste předsevzetí poprvé porušili. Slibte si, že už to nikdy neuděláte. A snažte se dál. Můžete se i drobně motivačně »potrestat« – např. hodinou běhání navíc.

Nechte se kontrolovat!

O svých předsevzetích vyprávějte své rodině, přátelům a ideálně je napište na Facebook. Všichni budou zvědaví, jak se vám daří cíle plnit. Přece je nezklamete!

Plánujte a zapisujte!

Ať už v diáři nebo v počítači – veďte si záznamy o svých pokrocích. Plánujte si například nákupy odpovídající dietě a zapisujte si svou váhu, případně kolik cigaret jste vykouřili, zda jste pili alkohol atd.

Najděte si parťáka!

Ve dvou se to lépe táhne. To platí i o novoročních předsevzetích. Nebaví vás běhat samotné? Přesvědčte kamarádku, nakonec vám bude vděčná, sama by se třeba také neodhodlala. Když budete pevně domluveni, nebude tak snadné si říct »dneska na to kašlu«.

Veďte si deník!

Zapisujte si nejen své úspěchy, neúspěchy a prohřešky. Ale i myšlenkové pochody, které vás zrovna napadají. Složí vám někdo kompliment? Zaznamenejte ho, dodá vám to chuť pokračovat. Chvalte se, vyčítejte si! Čas od času si ho zpětně pročítejte.

Naplánujte si pevné časy!

Chcete například trávit více času s rodinou? Naplánujte si to pravidelně – třeba úterý a čtvrtek v 17 hodin. Kamarádi mají v tu dobu zkrátka smůlu, máte svá předsevzetí. Fotbal si budete muset pustit ze záznamu…

Bojujte se stereotypy!

Jste zvyklí si ke kávě dát cigaretu. Ale ouha, od Nového roku nekouříte! Nedokážete si představit kávu bez cigarety? Zkuste místo ní nějakou dobu pít čaj. Mozku bude trvat zhruba měsíc, než se přeorientuje.

Autor:  kat

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.