Česko zasypal sníh! A naštval řidiče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Česko zasypal sníh! A naštval řidiče!

Pec pod Sněžkou (Krkonoše)
Pec pod Sněžkou (Krkonoše) (Aha! – Petr Novotný, ara)

S koncem roku přišla do Česka skutečná zima. Silnice na horách zasypal sníh, v nížinách znepříjemňoval řidičům jízdu déšť a foukal i silný vítr. Největší sněhovou nadílku zaznamenali v Libereckém kraji, kde do rána napadlo místy až 15 cm sněhu a v kopcích měly problémy zejména kamiony.

Sněžilo i v Olomouckém kraji a na Vysočině, sníh nebo jeho zbytky pokryly také silnice na jihu a východě Čech. Silničáři vyjeli s pluhy a sypači, řidiče nabádali k opatrné jízdě.

Největší množství sněhu zatím napadlo zejména v horských oblastech Libereckého kraje. Problémy mají kamiony v Plavech a Harrachově, další havaroval v Albrechticích na Liberecku. Silničářům se dařilo upravovat většinu hlavních tahů, ve vyšších polohách však na nich místy zůstával sníh.

S novou vrstvou ujetého sněhu musejí počítat řidiči na silnicích třetí třídy v horských oblastech. „Bez zimní výbavy jsou tyto cesty nesjízdné,“ varoval dispečer Krajské správy silnic v Libereckém kraji Michal Hanč.

VÝCHODNÍ ČECHY

Na východě Čech sníh pokrýval některé horské silnice v Krkonoších a Orlických horách. V nižších polohách padal déšť se sněhem a byla snížená viditelnost. Vál silný nárazový vítr. Lavinové nebezpečí v Krkonoších včera stouplo z prvního na druhý stupeň z pětibodové stupnice. Na hřebenech hor připadlo zhruba deset centimetrů sněhu. Podle údajů Horské služby Krkonoše leží v nejvyšších partiích hor 55 cm sněhu. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

JIŽNÍ ČECHY

Na Českobudějovicku, Táborsku, Prachaticku a Českokrumlovsku byly silnice první třídy sjízdné jen se zvýšenou opatrností, na některých vozovkách ležela vrstva rozbředlého sněhu. Na Šumavě vytrvale sněžilo.

VYSOČINA

Sněhové přeháňky se objevily také na Vysočině. Silnice tam zůstaly sjízdné, ale tvořily se sněhové jazyky.

OLOMOUCKO

Sypače musely vyrazit do terénu v horských oblastech Olomouckého kraje. Sněžilo i v níže položených regionech.

STŘEDNÍ ČECHY

Ve Středočeském kraji netrápil řidiče sníh, ale déšť a silný nárazový vítr. Nejhorší byla situace na Kladensku, Berounsku, Příbramsku, Benešovsku a v okolí Prahy.

ZLÍNSKO

Čerstvý sníh komplikoval včera od ranních hodin dopravu i ve Zlínském kraji. Poprašek pokryl silnice regionu, ve vyšších polohách Vsetínska byla na cestách navíc i nesouvislá vrstva ujetého sněhu.

KARLOVARSKO

Sníh na silnicích a místy i námraza překvapily řidiče v Karlovarském kraji. Sněžilo s přestávkami celou noc. Ve vyšších polohách se vyskytly i sněhové jazyky. Potíže měly kamiony, které nemohly vyjet do kopců.

Na Silvestra mráz, na Nový rok obleva

Dejte si pozor cestou z oslav, silvestrovská noc bude mrazivá. Nový rok ale bude ve znamení teplot nad nulou! Dnes lze očekávat teploty od –1 do +3 °C, v noci až –4 °C. Většinou bude oblačno, místy se sněhovými přeháňkami.

Později odpoledne a večer v Čechách postupně sněžení, které bude přecházet v déšť se sněhem a v déšť. Ten bude ojediněle mrznout, řidiči by proto měli být opatrní, může se tvořit ledovka! V neděli bude na většině území zataženo, občas déšť se sněhem.

Oteplí se, rtuť teploměru by se měla pohybovat od 4 do 8 °C. Příští týden by měl začít zataženou oblohou s deštěm a teplotami až 9 °C. Pršet by mělo i v průběhu týdne, teplota však o dva stupínky klesne.

Autor:  ryc,ajd

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.