Vepřové šunky: Které vybrat na chlebíčky? Velký předsilvestrovský test! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vepřové šunky: Které vybrat na chlebíčky? Velký předsilvestrovský test!

Chystáte se na Silvestra připravit pohoštění v podobě obložených chlebíčků se šunkou? Pak byste si určitě rádi vybrali tu nejchutnější a nejvoňavější.
Chystáte se na Silvestra připravit pohoštění v podobě obložených chlebíčků se šunkou? Pak byste si určitě rádi vybrali tu nejchutnější a nejvoňavější. (Profimedia.cz, ara)

Chystáte se na Silvestra připravit pohoštění v podobě obložených chlebíčků se šunkou? Pak byste si určitě rádi vybrali tu nejchutnější a nejvoňavější. Jak ji ale poznat? Spotřebitelský magazín Svět potravin nechal v laboratořích otestovat sedm vzorků vepřových výběrových šunek a tady jsou výsledky!

Při hodnocení byly vzorky klasifikovány body od 1 do 5, přičemž nejvyšší známka byla pětka. A jak šunky dopadly? Nejlépe se umístila Šunka pro děti výběrová a Šunka Bohemia od stejného výrobce.

Velmi pozitivní je fakt, že ani jedna z nich neobsahuje glutamát sodný ani aroma. Zklamáním při testu naopak bylo, že všichni výrobci použili do výrobku karagenan E407. Jedná se o látku z mořských ras, která má za úkol výrobek držet pohromadě.

Vybírejte pečlivě

Na obalech si vždy všímejte označení jakosti. Šunka se dělí na šunku nejvyšší jakosti, výběrovou a standardní, které se liší obsahem čistých svalových bílkovin. Při výrobě prvních dvou kategorií se navíc nesmějí používat barviva, přidaná vláknina, škrob, rostlinné a jiné živočišné bílkoviny.

Jak je poznáte?

➤ Šunka nejvyšší jakosti má min. 16 % svalových bílkovin.

➤ Šunka výběrová min.13 % svalových bílkovin.

➤ Šunka standardní min.10 % svalových bílkovin.

Zdroj: www.svet-potravin.cz



Autor:  lt

Přečtěte si
opportunity
30. 12. 2011 • 16:34

Právě jsem si říkala, že ta na obrázku není nic moc. Teď se dá koupit i kvalitní, ale žádná jako kdysi - že se dala narájet na tenké soudržné plátky, které se nelámaly, když se zdobily chlebíčky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.