Češi se spolu s celým světem navždy rozloučili s Václavem Havlem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Češi se spolu s celým světem navždy rozloučili s Václavem Havlem

Dagmar Havlová s doprovodem následovaná dcerou Ninou.
Dagmar Havlová s doprovodem následovaná dcerou Ninou. (Martin Přibyl)

Vpředvečer Vánoc se nejen Češi ale i mnohé jiné státy rozloučili s jednou z největších českých osobností Václavem Havlem. Třídenní tryzna za zemřelého prezidenta vyvrcholila zádušní mší v chrámu sv. Víta a následně i rodinným obřadem ve strašnickém krematoriu.

Od pátečního rána přistával na pražském ruzyňském letišti jeden vládní speciál za druhým. Přiletěli diplomaté i státníci nejen z Evropy, ale i z celého světa. Zádušní mše se vedle mnoha státníků například účastnili David Cameron se ženou, francouzský prezident Nicolas Sarkozy, herec Alain Delon, manželé Clintonovi nebo i Madeleine Albrightová, která přednesla proslov výbornou češtinou. „Václav Havel nám bude chybět, ale nikdy, nikdy na něj nezapomeneme,“ řekla.

Ve svatovítské katedrále se loučil i Michael Žantovský, slovenská premiérka Radičová a prezident Gašparovič, Pavel Landovský, Marta Kubišová, Lucie Bílá, Karel Gott, Karolina Peake, Kateřina Klasnová, ministr Dobeš nebo Josef Abrhám, jenž čtením mši započal, a mnozí další. V přední řadě se loučil bratr Václava Havla Ivan se ženou, Livia Klausová a prezident Klaus, který rovněž pronesl projev a samozřejmě Dagmar Havlová s dcerou Ninou a jejím manželem.

Po dvouhodinové mši byla rakev s ostatky Václava Havla převezena do strašnického krematoria, kam odjela i Dagmar s rodinou a nejbližšími přáteli. Na soukromý obřad, který začal ve čtyři hodiny odpoledne, nakonec byl umožněn přístup i přítomné veřejnosti. Během tohoto rozloučení přednesla smuteční proslov například Taťána Fischerová a zazněly písně od Lou Reeda, Marty Kubišové a dalších. Jak rozloučení probíhalo minutu po minutě, se můžete podívat v online přenosu ZDE:



Podívejte se, kdo se loučil ve Strašnicích i v chrámu sv. Víta:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.