Kriminálník Martin Koryčánek: Vánoce v base? Katastrofa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Kriminálník Martin Koryčánek: Vánoce v base? Katastrofa!

Martin Koryčánek před soudem, který ho poslal na jedenáct let do basy.
Martin Koryčánek před soudem, který ho poslal na jedenáct let do basy. (ČTK)

V lednu tomu bude deset let, kdy ve zlatnictví na Americké třídě – nejrušnější ulici v Plzni – lupič zastřelil mladou prodavačku a pak staršího muže, který mu nedaleko odtud zkřížil cestu. Za dvojnásobnou vraždu byl recidivista Martin Koryčánek (54) odsouzen na doživotí!

Od začátku ale tvrdí, že je nevinný a vrchní soud ho obžaloby po několika letech skutečně zprostil. Přesto si ve Valdicích odpykává jedenáctiletý trest. Za co? Za ozbrojenou loupež zlatnictví v Turnově! Koryčánek nyní deníku Aha! poskytl exkluzivní rozhovor.

Jak se z člověka stane několikrát trestaný kriminálník, vyvrhel a skoro vrah?

„Nemám za sebou žádné děcáky. Táta byl jaderný fyzik, máma učitelka, děda akademický malíř. Jenže já si během života ledacos špatně vyložil a vydal se špatnou cestou. Na průmyslovku jsem chodil v Praze, Na Třebešín. Právě tam se lámal chleba. Vstoupil jsem jako celkem vzorný synek a byl vykopnut coby lump. Když ale říkám jako lump, dělal jsem věci, kterým se lze i smát. Nebyl jsem zfetovaný idiot, který kvůli zlatu zavraždí krásnou mladou holku. Takový člověk je prostě zrůda a tou se rozhodně necítím být.“

Stále tedy tvrdíte, že jste v případu plzeňské vraždy nevinný?

„To víte, že ano!“

Vy jste ale kriminálník, který si během života odseděl bezmála šestnáct let. Jaký je to tedy pocit být zavřený za něco, co jste neudělal?

„Jsteli nevinný, existují dvě možnosti. Buď se utrápit, zblbnout z nenávisti, psát na všechny strany stále šílenější dopisy a odrovnat se. Druhá možnost spočívá v kultivaci sama sebe. A tak hodně čtu, maluju a studuju. Zároveň se těším z faktu, že pravda je na mé straně. To, co se přihodilo mně, jen tak nějakého darebáka nepotká. Jen považte, zločinec, tedy já, aby měl potěšení z odhalení skutečného vraha.“

Jiří Kajínek také od začátku tvrdí, že je nevinný. Viděl jste se s ním? Nepokoušel jste se mu napsat dopis?

„Jiří Kajínek mi velmi pomohl. Už jen svojí existencí. Justice zjevně netoužila po kauze Kajínek č. 2. Jeho advokátka Klára Slámová mne pak na jeho doporučení zastupovala v Praze. Úspěšně. Dopisy jsme si pochopitelně psali.“

Vzpomenete si ještě dnes, co jste tedy dělal 19. ledna 2002, kdy k vraždě na Americké třídě došlo? Četl jsem, že jste se v té době díval v Praze na televizi, je to tak?

„To je vždy velmi obtížné. Pokud se vás někdo zeptá, co jste to dělal v sobotu před rokem, tak nevíte. Rozhodně jsem nestiskl spoušť pistole v Plzni.“

Měl jste někdy příležitost mluvit s pozůstalými po střelbě v Plzni? Co jste jim řekl, nebo byste jim vzkázal?

„Ta možnost neexistovala. Pro pozůstalé jsem byl víc než Lucifer. Hleděli na mne s takovou nenávistí, že bylo těžké s nimi sdílet soudní síň. Opravdu silný zážitek. Co vzkázat pozůstalým? Třeba toto: policie vám ublížila. Policie vám nepomohla a nepomůže.“

Jste ve vězení izolovaný, nebo dostáváte dopisy?

„Dopisy jako »ty kreténe« a podobně nějaké byly. To je ale velmi nezajímavé.“

Blíží se Vánoce, jak za mřížemi vypadaly ty vaše loňské?

„Ach jo! Ale to víte, že se člověka zmocní nostalgie a vzpomíná. Míval jsem krásné Vánoce se vším všudy. Ve vězení jsou Vánoce jedna velká katastrofa. O ničem.“

Čeká na vás venku někdo? Kdo vás navštěvuje?

„Vězení vztahům nepřeje. Navíc někteří přátelé před soudem velmi podivně hovořili. Nebo třeba od družky, se kterou jsem žil skoro pět let, jsem obdržel právě na Vánoce velice smradlavé řízky od pumpy, a tak člověk rozpozná, že už to není ono. Mám ale devadesátiletou mámu a ta za mnou jezdí na návštěvy. Fantastické! Nové vztahy a přátelství se ale třeba objeví.“

Případ střelby ve zlatnictví

K přepadení plzeňského zlatnictví došlo 19. ledna 2002. O několik měsíců později policie zatkla právě Martina Koryčánka. Obvinila ho z toho, že při loupeži zavraždil prodavačku Lenku Č. (†26) a Vladimíra E. (†58), který se ho snažil zastavit na chodníku.

Soud poslal Koryčánka na základě nepřímých důkazů (pachových stop) na doživotí za mříže, Nejvyšší soud později rozsudek zrušil. Pomohla k tomu také advokátka Klára Slámová, která tvrdila, že za vraždou stojí balkánská mafi e. Po skutečném vrahovi tak policie stále pátrá.

Kdo je Martin Koryčánek?

Až do zatčení v prosinci 2002 bydlel v Praze na Letné. Od roku 1981 strávil na svobodě dohromady asi pět let. Dne  30. listopadu 1981 přepadl čerpací stanici v Praze. Na čerpadláře třikrát vystřelil, dvakrát zasáhl hrudník, jednou břicho. Přepadený přežil.

Koryčánek si odnesl 24 tisíc korun. Za pokus o loupežnou vraždu, vykradené byty a jízdu pod vlivem alkoholu dostal patnáctiletý trest vězení. Na svobodu se dostal o čtyři a čtvrt roku dříve na amnestii Václava Havla (†75).

„Tehdy při činu mi bylo 24 let a měl jsem v krvi 2,49 promile alkoholu,“ hájil se Koryčánek. Už za dva roky byl ale zase v base. V okruhu svých známých platí za všehoschopného muže.

Přečtěte si
salamandr1
25. 12. 2011 • 12:31

SMĚŠNÉ JE, ŽE ZRUŠILI DISKUZI U ROLINSKY - aby čtenáři nepsali pravdu - ona rozesílá fotky, kde hraje úsměvy, ale už jich moc z kriminálu nepošle.... Je trapné, že některé diskuze rušíte, když pošle svoje soukromé fotky, musí si nést i následky a ať zná názory lidí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.