Smuteční průvod za Václava Havla: 11 fotek, které jinde neuvidíte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Smuteční průvod za Václava Havla: 11 fotek, které jinde neuvidíte!

Uplakaná Dagmar s dcerou Ninou vyráží za vozem vezoucím ostatky milovaného manžela.
Uplakaná Dagmar s dcerou Ninou vyráží za vozem vezoucím ostatky milovaného manžela. (Aha! – Daniel Černovský, Martin Hykl, Karel Kopáč, Alexandr Malachovský, Václav Nekvapil, Martin Pekárek, Martin Přibyl, Marek Pátek, ara)

Tolik smutku! Hlavním městem včera prošel průvod k uctění památky prvního prezidenta svobodného Československa Václava Havla (†75).

Navzdory pracovním povinnostem, několikahodinové dojížďce či chladnému počasí se za pohřebním vozem ze Starého Města až na Pražský Hrad s bývalou první dámou Dagmar Havlovou (58), její dcerou Ninou (35), bratrem zesnulého Ivanem (73) a zbytkem rodiny a nejlepšími přáteli vydalo více než patnáct tisíc lidí!

Přijeli z celé republiky! „Musela jsem si vzít dovolenou, ale nešlo nevzdat hold nejlepšímu prezidentovi, kterého Češi kdy měli,“ řekla Aha! Jana Haščáková z Mladé Boleslavi.

Dojemný průvod, kterému vévodila černě oděná postava smutné Dagmar, skončil ve Vladislavském sále Pražského hradu – tam se sešli nejvýznamnější ústavní činitelé a prezident Václav Klaus pronesl projev.

„Byl přesvědčeným zastáncem a obhájcem hodnot humanity, demokracie a lidských práv a těžce nesl jejich nerespektování některými diktátorskými režimy. Stal se mimořádně respektovanou osobností, jíž bylo nasloucháno a jejíž hlas měl význam a váhu,“ uctil svého předchůdce.

Pieta za milovaného exprezidenta Václava Havla vyvrcholí v pátek pohřbem s nejvyššími státními poctami.

Havlovi zahrají Plastici

Se svým kamarádem z disentu Václavem Havlem (†75) se v pátek večer koncertem v Lucerně rozloučí proslulá undergroundová legenda The Plastic People of the Universe. Stylovou akci pro zesnulého bratra pořádá Ivan Havel.

Exprezident se za minulého režimu podílel na některých albech tehdy zakázané skupiny. Na pódiu se vystřídají také například Hudba Praha, Monkey Business, ve světě nejznámější český rocker Ivan Král a písničkář Vladimír Mišík. Není ani vyloučeno, že vystoupí i rocker Lou Reed nebo písničkářka Suzanne Vega.



Přečtěte si
gabi50
22. 12. 2011 • 20:10

Tak tak, svatá pravda,bohužel . Jen z poslední doby - Havel se bil v prsa a psal petici za záchranu domu na Václaváku, ale přitom neviděl,jak vypadá jejich rodinný majetek - barrandovské terasy,které zrestituoval a které Dášenka výhodně zpeněžila???Totéž Lucerna...Rodiče se musí v hrobě obracet,jak naložil s rodinným majetkem

gabi50
22. 12. 2011 • 20:05

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.