Smrt Václava Havla: Zahalila Sněmovnu do černé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Smrt Václava Havla: Zahalila Sněmovnu do černé!

Plnému sálu vévodil Havlův portrét a kytice s červenými, modrými a bílými květinami.
Plnému sálu vévodil Havlův portrét a kytice s červenými, modrými a bílými květinami. (Aha! – Martin Přibyl)

Ačkoliv poslanci občas na schůze »kašlou« a vidět zaplněnou jednací místnost Sněmovny se poštěstí jen první den začátku volebního období, včerejšek zažil rekordní účast. Lavice totiž byly téměř do posledního místa plné a většina poslanců přišla v černé. Jak je vidno, všechny důvody k flákání jdou stranou, když jde o pietu Václavu Havlovi...

Shromáždění poslanci zahájili minutou ticha, a poté si pustili proslov, který před téměř devíti lety pronesl před poslanci – naposledy jako prezident České republiky. „Dělal jsem, co jsem uměl. Asi se mi leccos povedlo a asi jsem i leccos zkazil. Ať tak či onak, není mým úkolem své působení hodnotit. To je a bude věcí veřejnosti, politiků, novinářů a samozřejmě politologů a historiků,“ zaznělo v projevu.

A předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) jasně dala najevo, že hodnocení už proběhlo: „Vážený pane prezidente Václave Havle, děkujeme vám.“ Když se na závěr piety hrála státní hymna, zraky poslanců se upřely na velký Havlův portrét. Úctu a dojetí ve smuteční černé dávali najevo dokonce i představitelé KSČM. Poslanci TOP 09 a STAN si na oděvy připnuli odznaky s portrétem zesnulého exprezidenta.

Truchlilo se! A pak schvalovalo!

Ačkoliv poslanci stejně jako zbytek národa prožívají jeden z nejtěžších týdnů v české historii, není vyhnutí, pracovat se musí. I proto se včera dohodli na mnoha důležitých věcech.

● Daňová reforma se na žádost Senátu odkládá až na rok 2015. Skoncuje se superhrubou mzdou, která byla daněna 15 procenty. Místo toho se bude reálná mzda danit 19 procenty, což je dobrá zpráva pro všechny s příjmem pod 40 tisíc korun měsíčně. Ostatní budou mírně tratit.

● Odkládá se i plán na jednotné inkasní místo. Reforma navíc zachovává daňové zvýhodnění stravenek pro zaměstnance.

● Novela školského zákona zavádí funkční období u ředitelů škol, které bude nově šestileté. Má to odstranit ze škol ředitele, kteří se drží v »křeslech«.

● Loterijní firmy budou muset od příštího roku odvádět 20 procent rozdílu mezi vsazenými částkami a výhrami. Státu to má přinést kolem osmi miliard. Obce by měly dostávat většinu odvodů z výherních automatů a třetinu odvodů z ostatních typů hazardu, zbytek dostane stát.



Přečtěte si
Shelby16
22. 12. 2011 • 00:50

Zatímco my běžní občané smíme truchlit až po práci ! To by nám šéfové dali - truchlit a nemakat ! Každá minuta nečinnosti stojí firmu velké peníze a v ekonomice by to potom chybělo ! Vemte si třeba automobilku, která zastaví výrobu jenom na 5 minut - to je hned několika miliónová škoda ! Kdo se truchlit za Havlem musí si nejprve oddělat svoji práci nebo si na pátek vzít dovolenou, jen poslanci to mají v rámci pracovní doby takovou truchlící ulejvárnu

petr11
21. 12. 2011 • 17:41

...všichni víme, jak to tady vypadá.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.