Nesplněné přání exprezidenta: »Opravte moje kasárna!« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nesplněné přání exprezidenta: »Opravte moje kasárna!«

Havel v mládí sloužil v Mariánských kasárnách.
Havel v mládí sloužil v Mariánských kasárnách. (Profimedia.cz, ara)

Velké přání zesnulého exprezidenta Václava Havla (†75) zůstalo nesplněné. Přál si totiž, aby byla opravena Mariánská kasárna v Českých Budějovicích, kde na konci 50. let sloužil na vojně stejně jako autor dobrého vojáka Švejka Jaroslav Hašek.

Nemovitost, kterou město před šesti lety prodalo soukromé firmě, je totiž nyní kvůli jejímu krachu prázdná a v dezolátním stavu. I proto se Havel postavil za opětovný prodej kasáren a rekonstrukci. „V budějovických Mariánských kasárnách jsem kdysi dávno prožil dva nelehké roky života, ale zajímavé je, jak se temná vzpomínka na tato léta každým rokem prosvětluje. Když tak o tom uvažuji, mám k nim vlastně vřelý osobní vztah a vůbec mi není jedno, jaký bude jejich budoucí osud,“ nechal se slyšet.

Ačkoliv objekt odkoupila realitní firma před rokem, zatím leží ladem, a Havel se obnovy nedočkal. Jeho snaha ale podnítila ostatní lidi, aby na léta strávená v kasárnách zavzpomínali, a s tím i na prvního prezidenta svobodného Československa.

„Pamatuji si, jak jsme s Václavem sloužili na vojně. Byla to krutá padesátá léta a už tehdy byl Vašek »rebel«, bohém, ale strašně hodnej kluk. Nezkazil žádnou legraci a kamarády nikdy nezradil,“ řekl Aha! pan Josef, který s Havlem v kasárnách dva roky strávil.

Přečtěte si
euphoria
21. 12. 2011 • 11:10

Měl spíš chtít opravit jeho prasárny

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.