Václav Havel a sport: Viděl jen Wembley... Zato ale po Naganu s hokejisty popíjel v županu čaj s rumem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Václav Havel a sport: Viděl jen Wembley... Zato ale po Naganu s hokejisty popíjel v županu čaj s rumem!

Červen 1996 - Královna Alžběta II. vítá v lóži stadionu ve Wembley českého prezidenta na fi nále ME, v němž český tým podlehl Němcům 1:2 v prodloužení.
Červen 1996 - Královna Alžběta II. vítá v lóži stadionu ve Wembley českého prezidenta na fi nále ME, v němž český tým podlehl Němcům 1:2 v prodloužení. (ČTK – Michal Doležal, Jan Třeštík a Judita Thomová)

Intelektuálská elita zpravidla mnohem víc než k tělocvičnám tíhne ke kavárnám, radši než pot z čela stírá z brady pivní pěnu. A včera zesnulý prezident Václav Havel (†75) nebyl výjimkou. Se sportem si netykal a i k českým reprezentantům byl spíše odtažitý.

Zatímco jeho nástupce Klaus si sportovní akce většího významu obvykle nenechá ujít, Havel je nevyhledával. Zlákat se nechal vlastně jen na finále fotbalového ME 1996, kam se Češi památně probili.

„Letěli jsme zrovna kolem...,“ přiznal, že byl ve Wembley vlastně náhodou. „Ten turnaj, to už je pravěk, ale chvíle, kdy za námi přišel do šatny pan Havel, to se zapomenout nedá,“ vzpomíná brankář Petr Kouba. „Bylo třeba je trochu utěšit...,“ řekl tenkrát prezident.

Jinak se ale se sportovci nebratřil. Ve své střešovické vile ovšem přivítal v únoru 1998 zlatý hokejový tým vracející se z olympiády v Naganu. Šampiony přijal v županu, neb se zrovna vrátil z nemocnice.

»Zahradní slavnost« s partou rozkurážených hokejistů pak popsal takto: „K několika hektolitrům alkoholu, co vypili v letadle, jsme přidali hektolitřík u nás na zahradě a pak to odneslo Staroměstské náměstí...“ Čaj s rumem pro všechny vařila v kotli za domem sama paní Dagmar.

Řády? Jen pro vyvolené!

Rovněž se státními vyznamenáními pro sportovce Havel šetřil. Ve svém prvním volebním období dokonce za zásluhy vyznamenal pouze gymnastku (a svou bývalou poradkyni) Věru Čáslavskou.

Až později vzal sportovce trochu na milost a řády udělil také atletům Zátopkovi se Železným, tenistkám Navrátilové s Novotnou a hokejovým legendám I. Hlinkovi a D. Haškovi. To Klaus už stihl ocenit 11 dalších sportovců (a to ještě bude řády rozdávat napřesrok)...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.