S chatrným zdravím Havel bojoval čtvrt století! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

S chatrným zdravím Havel bojoval čtvrt století!

Fotografie
Fotografie (internal)

Náš první polistopadový prezident bojoval s nemocemi dýchacího ústrojí čtvrt století. Poprvé však veřejnost výrazně znepokojila až jeho operace v roce 1996, kdy mu lékaři vyoperovali zhoubný nádor s částí plic.

Byl silný kuřák, proto si lidé jeho zdravotní problémy dávali do souvislosti s velkou spotřebou nikotinu. V novinách a časopisech se snad tehdy neobjevila fotka, kde by Havel netřímal cigaretu. Nebyla to však jediná příčina nemocí.

„Za jeho zdravotní potíže nemůže jen kuřácká minulost. Během věznění za minulého režimu prodělal několik zápalů plic v důsledku brutálních nucených prací. Ty takříkajíc přechodil, protože mu nebyla poskytnuta lékařská péče,“ řekla Aha! už dříve Dagmar Havlová (58).

Doktoři ho chválili

Lékaři péči o exprezidenta považovali za komplikovanou, jako pacienta ho ale hodnotili velmi dobře. Jeden z Havlových bývalých osobních lékařů Ilja Kotík si ho nemohl vynachválit. „On prostě bojuje, je velmi silný pacient,“ hodnotil Havla v době, kdy se o jeho pochroumanou tělesnou schránku staral. A velmi oceňoval, že jeho pacient dokázal po dlouhých 45 letech přestat kouřit.

Kouření bylo do té doby na Pražském hradě obvyklé. Na přelomu let 1996 a 1997 však Havlovi spolupracovníci přestali v kanceláři ze solidarity kouřit.

Radám lidí nenaslouchal

V roce 1998 se jeho zdraví zhoršilo a lidé začali řešit Havlovu případnou neschopnost být hlavou státu. Podle tehdejších průzkumů bylo 45 procent lidí přesvědčeno, že by se měl stáhnout do soukromí a raději věnovat léčbě. Dva roky poté se vzhledem k neustávajícím zdravotním problémům touto otázkou zabývala i zahraniční média.

Od letošního března trpěl vleklým zánětem dýchacích cest. Na veřejnosti se objevoval už výjimečně, program spíše rušil. Dokonce se nezúčastnil ani  listopadových oslav sametové revoluce. Při prosincové návštěvě dalajlamy jej už musel doprovod přepravovat na vozíčku.

S onemocněním statečně bojoval, tentokrát jeho síla a vůle žít už bohužel nestačila...

Havlův doprovod: Kouřil i 150 cigaret denně!

Václav Havel se nikdy netajil tím, že byl náruživým kuřákem. Mnozí lidé, kteří se kolem něj pohybovali, vyprávěli, že v »nejnikotinovějším« období ho neviděli bez cigarety v ruce...

Novinář a spisovatel Břetislav Olšer se například kdysi rozvyprávěl o tom, jak to vypadalo, když byl Havlovi po boku při jeho první návštěvě Ostravy. „Bylo to fascinující. Seděl, povídal a přitom kouřil. Jedna cigareta mu ještě dohořívala a už ji típal, aby si zapálil další. A tak to šlo několik hodin a byly z toho tři vykouřené krabičky. Další přibyly mezi havíři, v hotelu Atom i na hřbitově v Hrabové,“ popisoval Olšer.

„Suma sumárum to za ten den činilo téměř sto padesát cigaret. Snažil jsem si představit jeho plíce a skoro začal věřit stupidnímu rčení o tom, že uzené plíce vydrží nejdéle, jako každé uzené maso,“ dodal.

Přečtěte si
marinchen
20. 12. 2011 • 10:18

A co Havel delal pro sve zdravi n i c .chlastal a kouril jako kamna . To jsou ty konce ,ted je na rade pan ozrala Landovsky.

ivkanatka
19. 12. 2011 • 22:13

Asi taky málo HAVLUJU !!!! Tady je aspoň diskuse, na Plesku u většiny článků diskuse není. Nespím, s nervama jsem taky hyn, ale ne kvůli Vášovi, který si život užíval i ve vězení, ale proto, že je mi 56, jsem bez práce, pracovat chci, ale nikde mne nechtějí, že jsem stará. Pravda a láska je v pr-----i, Váša má klid a Dáša má zítra svátek. Takže vše nej, bohatá vdovo !!!!!

loft
19. 12. 2011 • 21:54

Protože jsi psal špatně. Kdybys napsal, jak k vůli němu nespíš, že jsi s nervama hyn, že máš po vánocích a s děckama že se budete za Havla až d Nového roku modlit, že Dáši přeješ,aby si těch milionů užila,i kdyby Tvoje děcka neměli co žr-.., tak by ti tam příspěvek nechali. Holt, málo HAVLUJEŠ !! (jinak mě už se tady o tom blbnutí zdá i v noci)!

loft
19. 12. 2011 • 21:51

A co pro to svoje zdraví Havel dělal? Samé cigarety a pivo, frtany - co má to tělo potom dělat ?

knkn
19. 12. 2011 • 21:48

Je už NENORMÁLNĚ a NECHUTNĚ PŘEHAVLOVÁNO. když jde člověk do města, z každého rohu na něj civí Havel v nejrůznějších podobách. V rádiu,telce-NIC JINÉHO, NEŽ HAVEL. bez kecání- už mám pocit, že mi ho dere někdo klínem i do hlavy- Havel, Havel... Už by mě ani nepřekvapilo, kdyby zrušili děckám Štědrý den, protože umřel Havel.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.