Státní smutek za Václava Havla? Vláda rozhodne v pondělí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Státní smutek za Václava Havla? Vláda rozhodne v pondělí

Václav Havel zemřel ve věku 75 let, uctímě jeho památku státním smutkem?
Václav Havel zemřel ve věku 75 let, uctímě jeho památku státním smutkem? (Aha! – Alexandr Malachovský, Karel Kopáč)

Havel, kterému bylo letos v říjnu 75 let, zemřel ve spánku dnes ráno ve své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. V jeho poslední chvíli s ním byla jeho manželka Dagmar a jedna ze sester boromejek, které se o něj také v posledních měsících staraly.

Státní smutek vláda v minulosti vyhlásila například na 14. září 2001. Češi tehdy vyjádřili solidaritu s lidmi postiženými teroristickým útokem na USA z 11. září.

Premiér Petr Nečas dnes v televizních Otázkách Václava Moravce, v bezprostřední reakci na čerstvou zprávu o Havlově úmrtí, nechtěl spekulovat nad tím, zda vláda bude organizovat například exprezidentův státní pohřeb.

Den smutku, pro který podle zvyklostí neplatí tak přísná kritéria jako pro státní smutek, byl v ČR vyhlášen naposledy v dubnu 2010. Země tímto krokem uctila památku polského prezidenta Lecha Kaczyńského a další skoro stovky významných občanů Polska, kteří zemřeli při nepodařeném přistání vládního speciálu na letišti v západoruském Smolensku.

Před tím lidé v ČR uctili dnem smutku památku papeže Jana Pavla II., který zemřel 2. dubna 2005. Den smutku přitom vláda v roce 2005 vyhlásila dvakrát. Poprvé byl oficiálně vyhlášen na 5. leden, kdy Češi uctili oběti ničivého zemětřesení v jihovýchodní Asii.

Vše o životě i posledních dnech exprezidenta Vácava Havla najdete v zítřějším speciálním vydání deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.