Zemřel Václav Havel! Na smrtelné posteli ho držela za ruku manželka Dagmar | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zemřel Václav Havel! Na smrtelné posteli ho držela za ruku manželka Dagmar

Václav Havel před svou politickou kariérou
Václav Havel před svou politickou kariérou (Profimedia.cz)

Dnes ráno zemřel první porevoluční český prezident Václav Havel. Bylo mu 75 let. ČTK to sdělila Havlova tajemnice Sabina Tančevová. Někdejší československý a český prezident zemřel "v tichosti ve spánku" na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku v přítomnosti své ženy Dagmar, dodala.

"Dnes nás opustil Václav Havel. V jeho poslední chvíli s ním byla jeho manželka Dagmar a jedna ze sester boromejek, které se o něj také v posledních měsících staraly," uvádí stručně Havlovy oficiální internetové stránky.

Havel se na veřejnosti objevil naposledy před týdnem, kdy v sobotu přijal svého přítele tibetského dalajlamu a převzal cenu slovenské Nadace Jána Langoše.

václav havel


Letos v říjnu bylo politikovi, dramatikovi, spisovateli a ochránci lidských práv 75 let.Havlovo úmrtí je podle českého premiéra Petra Nečase obrovská škoda. Exprezident měl respekt předsedy vlády a zaslouží si podle něj nevyšší úctu a nejvyšší pocty ze strany státu.

Havlův nástupce na Pražském hradě, prezident Václav Klaus, se vyjádří ve 14:00.Havel, ve světě nejznámější Čech, v době komunismu vůdčí osobnost boje proti totalitě a po listopadu 1989 dlouholetý prezident, se potýkal se zdravotními problémy často.

Jeho zdraví poškodilo již vězení, kde za komunismu prodělal neléčený zápal plic. Za svůj boj s totalitním režimem byl Havel před listopadem 1989 třikrát vězněn, celkem strávil ve vězení zhruba pět let. V listopadu 1989 se stal jedním ze zakladatelů Občanského fóra a v prosinci 1989 byl zvolen československým prezidentem, kterým byl až do své abdikace v červenci 1992. Již v lednu 1993 byl ale zvolen prvním prezidentem České republiky a tuto funkci vykonával až do roku 2003.

I po odchodu z čela státu se Havel nadále vyjadřoval k politickým otázkám, především v oblasti zahraniční politiky a lidských práv.Proslavil se rovněž svými divadelními hrami. Psaní se pro něj stalo celoživotním posláním. Za své dílo získal řadu ocenění.Osobní život Václava Havla po listopadu 1989 zasáhly dvě zásadní události. V lednu 1996 zemřela jeho manželka Olga, která si především za svou charitativní činnost dokázala získat sympatie a respekt široké veřejnosti.

O rok později se Havel oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou.V době, kdy stál v čele státu, byl pak mnohokrát hospitalizován. Kvůli rakovině mu lékaři odebrali v listopadu 1996 velkou část plíce. Další kritický moment přišel v dubnu 1998, kdy pobýval v rakouských Alpách. Po prudkém zhoršení zdravotního stavu se v innsbrucké Univerzitní nemocnici podrobil akutní operaci proděravěného tlustého střeva.



Autor:  ČTK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.