Před dvěma lety Marek ochrnul, přestal mluvit a ztratil paměť. Teď ale hlásí: Vracím se do života! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Před dvěma lety Marek ochrnul, přestal mluvit a ztratil paměť. Teď ale hlásí: Vracím se do života!

Maminka Lenka se nevzdává naděje, že její syn bude jednou znovu žít plnohodnotný život.
Maminka Lenka se nevzdává naděje, že její syn bude jednou znovu žít plnohodnotný život. (pro Aha! – Adeli)

Na nemocničním lehátku leží sotva šestnáctiletý kluk. Mlčí, zkoumavě se na nás dívá. Pak pomalu otáčí ruku a zdvihá palec. Je vidět, že i drobný pohyb ho neskutečně zmáhá.

To drobné gesto má pro Marka Rybníkáře a jeho blízké nedozírný význam. Znamená totiž: »Vyhrávám!«. Jeho maminka Lenka, stojící vedle lůžka, začne potichu plakat. Štěstím. Její syn se vrací zpátky do života…

Osudové klopýtnutí

V červnu roku 2009 si Marek odnesl domů skvělé vysvědčení a těšil se na letní tábor. Na ten nakonec nadaný hráč na klarinet odjel. Během dovádění s kamarády ale utrpěl úraz, který ho málem stál život. Při sbíhání kopce zakopl a udeřil se hlavou do stromu. Následky byly fatální. Marek zcela ochrnul, přestal komunikovat, ztratil paměť... Domů se vrátil až na Vánoce téhož roku, po kolotoči léčby v různých nemocnicích a ústavech, kde potřeboval 24hodinovou péči. A v podobném duchu, tedy putováním mezi nemocnicemi a rehabilitačními centry, strávil Marek i celý rok 2010. Ale nevzdal to! Přestože se vlastně všechno musí učit úplně od začátku – jak ovládání svého těla, tak třeba řeč.

Letošní Vánoce budou lepší

Letos v prosinci se Marek dostal do centra Adeli ve slovenských Piešťanech, kde se podrobuje léčbě pomocí tzv. kosmického oděvu. A právě tady udělal po více než dvou letech znovu první samostatné krůčky!

„Marek je velký bojovník, podstoupil léčbu Vojtovou metodou, cvičí a teď tady v Piešťanech, při pobytu v Piešťanech, udělal sám první kroky. Chtělo se mi brečet radostí, i jinak na něm vidím pokrok v dalších činnostech. Začíná komunikovat, hrajeme pexeso… Když s někým prohraje, pak si to vynahradí na mně,“ usmívá se Markova maminka, která s ním absolvovala ty nejtěžší chvíle. I drobné úspěchy v Markově léčbě jí však dodávají sílu.

Jak se Marek léčí?

V Adeli kromě tréninku v tzv. kosmickém obleku má denně na programu také masáže, logopedii, rehabilitace, kyslíkové terapii i pobyty v hyperbarické komoře. Celou léčebnou kúru si nicméně musí rodina zaplatit sama, české zdravotní pojišťovny na ni, na rozdíl od zahraničních, ani nepřispívají.

„Léčba v Adeli je účinná, ale musíme ji ještě opakovat. Není to levné, ale co byste neudělali pro své dítě. Složila se celá rodina, ale je mi smutno, když většině ostatních maminek z celého světa, přispívají zdravotní pojišťovny, a jen ta naše ne. Tady je to naprosto komplexní léčba, procvičí tady každý prstík,“ říká Markova maminka.

Naděje v jediném gestu

Marek, který oslaví v lednu 17.narozeniny, chce  rozhodně dál bojovat o šanci žít normální život. Ještě při našem odjezdu, upoután na invalidním vozíku, se usmál a vztyčil palec – jeho symbol naděje.

Jak funguje »kosmický oblek«

Je vlastně systémem podpůrných prvků, sestávajícím z ramenních vycpávek nebo vesty, širokého opasku či šortek, kolenních vycpávek a bot. Podpůrné prvky obleku jsou vzájemně pospojovány elastickými pásy. Systém pásů připomíná polohu svalů. Kromě toho oblek obsahuje prvky sloužící pro korekci nohou, držení hlavy a dalších pohybových funkcí. Všechny pásy jsou vybaveny prostředky, které regulují jejich napětí: tím je zaručeno nejen nastavitelné zatížení osy mezi 15 a 40 kg pro trup a končetiny, ale umožňuje i potřebné změny držení těla a poloh končetin pacienta.

Co je…

Vojtova metoda: Je soubor cvičebních technik používaných k léčbě tělesných a psychických poruch, objevená MUDr. Václavem Vojtou. Jejím základním principem je fakt, že v centrálním nervovém systému člověka jsou geneticky zakódované vrozené pohybové vzory.

Logopedie: Disciplína zabývající se poruchami řeči dětí i dospělých.

Kyslíková terapie: Inhalace kyslíku na stimulaci mozkové činnosti.

Hyperbarická komora: Slouží k podávání kyslíku za podmínek zvýšeného atmosférického tlaku. Za normálních podmínek obsahuje vzduch téměř 21 % kyslíku a 78 % dusíku. Při této terapii se vdechovaná koncentrace kyslíku blíží 100 %, je tedy 5x vyšší než ve vzduchu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.