Ceny Michala Velíška: Vsadili život, aby zachránili cizí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ceny Michala Velíška: Vsadili život, aby zachránili cizí!

Školák Martin zachránil rodinu před smrtí v plamenech.
Školák Martin zachránil rodinu před smrtí v plamenech. (Aha! – Petr Novotný, ČTK – Vít Šimánek)

Příběhy, ze kterých mrazí! V rezidenci primátora na Mariánském náměstí v Praze se včera už pošesté udělovala prestižní Cena Michala Velíška. Všichni tři nominovaní hrdinové zachránili lidský život.

Projevili obrovskou odvahu, protože neváhali a pomohli, ačkoli riskovali, že při záchraně ostatních mohou sami zemřít... Stejně jako střihač TV Nova a otec tehdy devítiměsíční Valentýnky Michal Velíšek (†32), který byl v roce 2005 v pražském parku surově zastřelen Davidem Lubinou poté, co se zastal napadené studentky.

Nositel ceny Michala Velíška 2011: Martin Spiridonov (12): Zachránil rodinu před uhořením!

Obrovskou rozvahu prokázal ve svém věku školák Martin Spiridonov z Orlové v Moravskoslezském kraji. Letos v březnu byl Martin doma s vážně nemocným otcem, sestřičkou (3), tělesně postiženým bratrem a prarodiči. Náhle začalo ve dvoupatrovém rodinném domě hořet! Martin ani na chvíli neváhal a začal jednat.

Nejdříve vyvedl z domu staré prarodiče, sestru a otce po dvou mrtvicích. Protože se oheň rychle šířil a on neměl čas odvézt z 2. patra svého bratra na vozíčku, alespoň utěsnil všechny otvory v pokoji, dopravil bratra k oknu, na obličej mu dal mokrý ručník a zavolal hasiče. Svým jednáním zachránil pět lidí! O svém hrdinství navíc nikomu neřekl. Vedení školy se vše dozvědělo až od záchranářů.

Další stateční

Josef Holák (28): Násilník ho ze msty pobodal

Josef Holák z Jirkova se letos v srpnu vydal s manželkou a třemi dětmi na poštu. Čekali ve frontě, když se objevil neznámý muž, který začal předbíhat. Když se proti tomu lidé ohradili, začal jim hrubě nadávat. Holák se do incidentu vložil a ostatních se zastal. Násilník mu také začal vulgárně nadávat a vyhrožovat. Poté odešel.

Tím však drama teprve začalo. Když rodina vyšla z pošty ven, muž Josefa napadl, několikrát ho bodl nožem a ujel. Ve vážném stavu byl pan Holák převezen do nemocnice, kde se podrobil několika náročným operacím. Stále je v pracovní neschopnosti.

Martin Diamant (29 let): Zastal se cestujících v metru

Martin Diamant z Prahy jel v březnu metrem, kde mezi stanicemi Nádraží Holešovice a Kobylisy začal dva cestující obtěžovat neznámý muž. Když se Martin cizinců zastal, začal muž panu Diamantovi nadávat a bít ho. Incident vidělo mnoho lidí, pouze jeden z nich ale zareagoval a Martinovi pomohl.

Společnými silami se dvojici mužů podařilo ve stanici výtržníka vytlačit na nástupiště. To mu ale nestačilo! Do vozu se vrátil a v ruce držel nůž. Ostatní cestující utekli a Martin v kritické situaci opět zůstal sám. Podařilo se mu však upozornit strojvedoucího, který zavřel dveře a uvěznil tak útočníka ve voze. Tam zůstal až do příchodu policie.



Přečtěte si
elis3
17. 12. 2011 • 13:34

Moc statečný kluk,někteří dospělí by se ani tak třeba nezachovali.Takový pořad má alespoň smysl a navíc, uvádí ho velký sympaťák(slovenský herec) Jaroslav Mendel

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.