Poslanci mění ústavu: V roce 2013 bude přímá volba hlavy státu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Poslanci mění ústavu: V roce 2013 bude přímá volba hlavy státu!

Lidem by se nejvíc líbil Zdeněk Svěrák.
Lidem by se nejvíc líbil Zdeněk Svěrák. (Aha! – Alexandr Malachovský, ČTK)

Většina poslanců včera dala zelenou přímé volbě prezidenta. Pokud ústavní novelu podpoří i Senát, budou při následující volbě v roce 2013 hlavu státu navrhovat nejen poslanci a senátoři, ale i zájmové skupiny.

Postačí jim k tomu petice s minimálně 50 tisíci podpisy. Češi pak sami rozhodnou, koho chtějí vídávat na poštovních známkách nebo při novoročních projevech.

Podle vládního návrhu by prezidenta lidé volili podobně jako senátory. Tedy ve dvou kolech – do druhého postoupí dva nejúspěšnější kandidáti.Včerejšímu hlasování o ústavní změně předcházela napjatá atmosféra.

Vládní poslanci totiž netušili, jestli její návrh podpoří kolegové z ČSSD. Bez nich by neprošel. Proto vyšli vstříc jejím podmínkám, že imunita prezidenta bude omezena jen na dobu výkonu funkce (nyní je doživotní), prezident také nebude smět vstupovat do trestního řízení.

Nově bude moci udělit milost jen lidem, kteří už byli odsouzeni. Hlava státu bude moci být o něco snadněji odvolána na základě žaloby Senátu nebo Sněmovny, kterou by musel uznat Ústavní soud.

 

Autor:  ex

Přečtěte si
vechtrzprotivina
15. 12. 2011 • 18:07

Myslím, že i já bych mohl uvažovat stát se prezidentem. V hlavě mám jasno, jsem pro komunisty, tak proč ne.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.