Tomáš má ochrnuté celé tělo, komunikuje jen očima, ale... Maluje hlavou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tomáš má ochrnuté celé tělo, komunikuje jen očima, ale... Maluje hlavou!

Tomáš má ochrnuté celé tělo, přesto skvěle maluje. Štětce si upíná do speciálního hlavového držáku, barvy mu míchá učitelka.
Tomáš má ochrnuté celé tělo, přesto skvěle maluje. Štětce si upíná do speciálního hlavového držáku, barvy mu míchá učitelka. (pro Aha! – Krasava Šerkopová)

Obrázky Tomáše Rybičky (25) vyzařují radost a jsou plné barev. A to i přesto, že mladý muž se narodil s vážným postižením. Celé jeho tělo je totiž ochrnuté! Někteří postižení umělci v takové situaci své obrazy tvoří ústy, Tomáš ale musel ještě dál: maluje hlavou!

Tomáš, který od narození s okolím komunikuje jen očima, není na světě sám. Má maminku a babičku, k nimž jezdí na svátky, a trvale žije s podobně postiženými kamarády ve východočeském Domově pod hradem Žampach.

V dětství často pobýval v rehabilitační léčebně v Košumberku, kde mu vyvinuli speciální hlavový držák, do kterého je možno upínat různé pomůcky na dorozumívání, malování a další činnosti, jimž se aktivně věnuje. A tak kreslí hlavou!

„Maluje od dětství, ale opravdu pořádně se do toho opřel před šesti lety. Za tu dobu udělal s pomocí své učitelky Marty Majvaldové velký pokrok a z jeho obrázků dýchá radost z jejich tvorby,“ vypráví kastelánka Nového zámku u Lanškrouna Krasava Šerkopová, která se snaží klientům domova pomáhat.

A jak probíhá samotné malování? Tomáš si u zvýšeného stolečku sám určí, podle jaké předlohy bude malovat nebo jakou barvu má učitelka namíchat.

„Maluje na papír nebo plátno pomalými pohyby hlavy. Dokáže vykreslit vše do neuvěřitelných detailů. Je to pro něj sice hodně namáhavé, ale před výsledkem my, kteří pokládáme za samozřejmé, že své tělo dokonale ovládáme, můžeme jenom smeknout,“ říká Krasava.

A co Tomáše vždycky spolehlivě potěší? Když se jeho obrázky, vytisknuté jako pohlednice, prodávají a dělají radost!

Koupíte si Tomášovu pohlednici?

Paní Šerkopová se pro Tomáše a šest dalších postižených klientů Domova pod hradem Žampach snaží získat 77 000 Kč, aby všichni mohli na ozdravný pobyt. A rovněž by rádi zakoupili speciální hrnčířský kruh.

Charitativní akce se jmenuje Knoflíkiáda II a má konto u GE Money Bank: 10006-102125664/0600. Více informací na www.uspza.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.