Radujme se! Lucie noci upije... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Radujme se! Lucie noci upije...

Stále časnější západ slunce a brzké stmívání se dnes zastaví. Za pár dní se den začne opět prodlužovat.
Stále časnější západ slunce a brzké stmívání se dnes zastaví. Za pár dní se den začne opět prodlužovat. (Aha! – Petr Novotný, Karel Kopáč)

Zima ještě pořádně nezačala, tvrdí milovníci zimních sportů. My všichni ostatní se však už těšíme, až skončí a opět se ohřejeme na jarním sluníčku. Dnešek – svátek svaté Lucie – je toho podle pranostiky příslibem. Co nás podle ní v nejbližších dnech čeká?

„Na svatou Lucie začne sluníčko zapadat ve stejný čas – na území České republiky v 15.58 hodin. A to pět dní za sebou. Dosud každý den zapadalo o minutu dřív, na svatou Lucii se to zastavuje,“ vysvětluje pravdivost pranostiky meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Noci Lucka tedy upije. Na druhou stranu opravdu dne nepřidá. „Dny se stále zkracují tím, že nám každý den ještě o minutu později sluníčko vychází,“ komentuje Honsová. Déle vidět bude až v následujících týdnech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.