110. výročí bezdrátového přenosu: Zkuste to bez drátů, milý Marconi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

110. výročí bezdrátového přenosu: Zkuste to bez drátů, milý Marconi!

Marconi u svého světového vynálezu v roce 1899.
Marconi u svého světového vynálezu v roce 1899. (Profimedia.cz)

Každý, kdo viděl legendární český film »Jára Cimrman, ležící spící«, si vzpomene na scénu, kdy největší český génius volá ze svého balónu na nenápadného mužíčka: „Zkuste to bez drátů, milý Marconi.“

Všichni tedy víme, čí je to zásluha, každopádně italský vynálezce Guglielmo Marconi (+63) je tím, kdo je označován za vynálezce bezdrátového telegrafu. Zítra to bude přesně 110 let od chvíle, kdy jeho signál poprvé letěl přes Atlantik.

Hurá, nepotřebujeme dráty

Prakticky každý člověk v Česku má mobilní telefon, někteří i vícero. Polovina domácností je vybavena internetovým připojením. Televizní signál je digitální, ze všech stran se na nás valí nové technologie. Těžko si tak můžeme představit dobu, kdy vrcholem komunikace na dálku byl telegraf a člověk, který dokázal vynaleznout způsob, jak posílat zprávy na velkou vzdálenost bez použití drátů, se stal celebritou.

Tím člověkem byl italský fyzik, vynálezce, podnikatel a také politik jménem Guglielmo Marconi. Patent na bezdrátový telegraf získal již v roce 1896, dalších pět let mu ale trvalo, než se rozhodl elektromagnetické vlny přenášející signál poslat přes Atlantik.

První tři tečky

První signál, který překonal Atlantik, byl odeslán z anglického městečka Poldhu. Než dorazil do St. John’s na pobřeží Newfoundland v Kanadě, musel překonat vzdálenost 3500 km. Tím prvním signálem byla prostě tři krátká pípnutí neboli písmeno S v morseovce.

Později byl Marcone obviněn konkurentem Nikolou Teslou, že se přenos nepovedl a že si Marconi vymýšlí. O dva měsíce později tedy pokus zopakoval, opět úspěšně a o tom, že to opravdu dokázal, už nikdo nepochyboval.

V roce 1909 obdržel Nobelovu cenu. Tesla ale jeho úspěch zkousnout nedokázal a obvinil ho, že mu ukradl několik patentů. Americký nejvyšší soud mu dal v roce 1943 za pravdu a některé Marconiho patenty opravdu zrušil a převedl na Teslu.

O autorovi bezdrátového telegrafu a člověku, který jako první v historii dokázal propojit Evropský a Americký kontinent bez jediného metru drátu, ale nebylo pochyb.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.