Unikátní operace: Za pár vteřin se zbavil dioptrií a... Rozšlapal brýle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní operace: Za pár vteřin se zbavil dioptrií a... Rozšlapal brýle!

Václav Dolníček na operačním sále.
Václav Dolníček na operačním sále. (pro Aha! – Jan Čada, ČTK – Zdeněk Němec)

Václav Dolníček (40) z Hulína si nasadil jako každé ráno brýle. Od šesti let ho trápila krátkozrakost. To ještě netušil, že se na operaci na zlínské oční klinice stane vůbec prvním českým pacientem, kterého si primář Pavel Stodůlka vezme do parády nejnovějším femtosekundovým laserem.

Pár kapek do očí, pak už pohodlné lůžko na operačním sále... Za pár vteřin je po všem. „Vůbec to nebolelo, cítil jsem možná maličký tlak na oko, ale jen pár vteřin, teď je to úplně skvělé,“ hlásil muž minutu po zákroku. A vzal své dioptrické brýle a společně s manželkou je rozšlapal! „Řekl jsem, že když dobře uvidím, tak to z recese udělám,“ řekl premiérový pacient před operačním sálem.

Přístroj nejnovější generace Crystal line mají ve Zlíně zatím jako jediní v ČR. Přestože podobné operace se provádějí i jinde, jde o naprostou novinku co se týká kvality zákroku. Přístroj za 10 milionů korun je naprosto šetrný k pacientům, výrazně zkracuje dobu operace a bolestivost.

„Pacienti se budou moci vracet do práce za den dva, večer se už mohou bez brýlí podívat třeba na televizi,“ říká Stodůlka. „Užívat jej budeme na bezbolestné léčení krátkozrakosti, dalekozrakosti, ale také daleko složitějších vad,“ říká primář. Operace na něm vyjde na 20 tisíc korun za jedno oko, zákrok však nehradí pojišťovny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.