A je to tady! Poslanec Pohanka utekl z ČSSD! Přeběhne k ODS? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

A je to tady! Poslanec Pohanka utekl z ČSSD! Přeběhne k ODS?

Michal Pohanka
Michal Pohanka (: ČTK)

PRAHA – Šok v ČSSD! Její poslanec Michal Pohanka (37) vystoupil z poslaneckého klubu sociálních demokratů a zřejmě i ze strany. Poslancem však – bohužel pro ČSSD nadále zůstává. Důvodem jeho kroku může být »kauza Doležel« a podvodné čerpání peněz z fondů Evropské unie, do něhož měl být podle TV Nova namočen i Pohanka.

A odchod ze Sociální demokracie prý zvažují další dva zákonodárci

Zároveň se už spekuluje, že stejně jako Pohanka se zachovají i další dva poslanci z řad ČSSD. Pohankův krok může tak pořádně zamíchat rozložením politických sil ve Sněmovně. Po včerejšku má totiž levice (ČSSD + KSČM) už jen 99 poslanců…

Mobilní telefon Pohanky byl včera celý den nedostupný. A ani jeho asistent netušil, kde poslanec je. „Jsem šokovaný a zděšený, o úmyslech kolegy Pohanky mi nebylo a není nic známo. Jen mi přišla SMS zpráva o dvou větách s formálním prohlášením, že vystupuje z klubu i z ČSSD,“ řekl šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Podle Pohankova tiskového prohlášení to přitom měl být právě on, kdo ho k odchodu přinutil. „Před několika dny mě vyzval předseda poslaneckého klubu ČSSD Mgr. Michal Hašek, abych se vzdal poslaneckého mandátu a vystoupil z ČSSD. Jako důvod uvedl informace uvedené v reportáži TV NOVA. Tato skutečnost na mne hluboce zapůsobila, zjistil jsem, že ČSSD začíná být stranou, ve které se nediskutuje, ale poroučí,“ uvedl ve svém prohlášení Pohanka. Uvedl také, že zvažuje policejní ochranu.

Reportáž TV Nova se týkala kauzy podvodného získávání peněz z Evropské unie na opravu hradu Budišov, kterého se měly dopustit dva dnes již bývalí členové ČSSD Ladislav Péťa a Zdeněk Doležel. Podle reportáže měl na ně být napojen i poslanec Pohanka.

Někteří sociální demokraté ale z Pohankova odchodu tak překvapeni nejsou. „Řekl mi, že na něj byl činěn nátlak, patrně ze strany policie. Nechci ani domyslet, co by to znamenalo, kdyby to byla pravda! Myslím si, že může být vydírán,“ tvrdí David Rath. S Pohankou v úterý mluvil i poslanec ČSSD Miloslav Kala. O ničem se mu ale nezmínil. „Myslím si, že slova pana Topolánka o pistoli u spánku se asi naplňují. Jenom ta pistole je v jiných rukou, než bylo naznačováno,“ řekl Kala, který tím narážel na pondělní výrok předsedy ODS Mirka Topolánka, který na rádiu Frekvenci 1 prohlásil, že ví o poslanci, který je kvůli nové vládě vydírán a mohl by přeběhnout k ČSSD.

Bude se nyní ODS snažit získat Pohanku na svou stranu? Pak by mohla mít ve Sněmovně spolu s lidovci a zelenými většinu! Petr Tluchoř, šéf poslaneckého klubu ODS, tuhle variantu ale včera v rozhovoru pro ČRo1Radiožurnál důrazně popřel – ODS prý nebude Pohanku ani kontaktovat. „Jasně platí věta ODS a pana prezidenta, že není možné postavit vládu na jednom přeběhlíkovi,“ prohlásil Tluchoř. Podle Petra Nečase, místopředsedy ODS, by se o tom dalo uvažovat až v případě, kdyby z ČSSD odešli i další poslanci. A to je ale podle Frekvence 1 pravděpodobné! Frekvence 1 získala informaci, že ze sociální demokracie by měli odejít další dva poslanci, také v souvislosti s kauzou podvodných čerpání peněz z fondů EU. Údajně jde o poslance ČSSD z Vysočiny a z jihu Moravy.

26.10.2006


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.