Stateční kluci Zachránili lidské životy: | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Stateční kluci Zachránili lidské životy:

Patrik se svými rodiči a bráchou Standou.
Patrik se svými rodiči a bráchou Standou. (Aha! – Petr Novotný)

Tohle jsou hrdinové! Na Staroměstské radnici v Praze se včera už po sedmé vyhlašovaly výsledky soutěže Dětský čin roku. Porota volila z 541 příběhů o hrdinství a statečnosti. Deník Aha! přináší dva nejsilnější příběhy se šťastným koncem.

Patrik: Maminku našel v kaluži krve!

Vítězem kategorie Záchrana života se letos stal školák Patrik Pačanda (9) z Krucemburku na Vysočině.  Svůj hrdinský čin vykonal před rokem. Zachránil svou těhotnou maminku a s ní i ještě nenarozeného brášku!

Patrikova maminka trpí epilepsií a v osudný den dostala těžký záchvat. V tu domu byl doma jen Patrik a jeho starší bratr Standa. Tatínek pracuje jako řidič kamionu a zrovna byl na cestách.

„Maminka dostala záchvat, upadla na zem a já jsem ji našel. Ležela bez známek života na břiše a hlavu měla v kaluži krve,“ popsal dramatickou situaci Patrik. Šikovný klučina byl v tu chvíli sice v šoku, ale neváhal ani minutu, nezpanikařil a přivolal staršího bratra. Společně pak zavolali záchranku, která jejich maminku okamžitě naložila do sanitky, a jelo se do nemocnice.

„Maminka měla rozbitou hlavu a zašité obočí. Naštěstí se jí ale jinak nic nestalo a o měsíc později se narodil zdravý a krásný bráška Martin,“ dodal hrdina Patrik.

Ondra: Odradil dívku od sebevraždy!

Ondra Kinšt ze Slavkova vyhrál v kategorii Pomoc na netu. Jednou odpoledne hrál svoji oblíbenou bojovou hru, když si náhle všiml, že jedna postava hry píše pořád dokola, že se chce zabít. Hru hrála spousta lidí, ale Ondra jediný pojal podezření a hráče se zeptal, proč se chce zabít.

Neznámý člověk, který se za postavou skrýval, odepsal, že nemá pro co žít. Ondra odpověděl, že když se zabije, nic se tím přece nevyřeší. Hlavou se mu honilo, jestli ten neznámý, kdo píše, si jen nedělá legraci a nechce se zviditelnit.

„Nakonec mi přišla soukromá zpráva. Ukázalo se, že je to dívka, a poslala i fotku prudkého srázu plného ostrých kamenů. Tam chtěla skočit,“ popsal Ondra.

A důvod? Dívce z Liberce náhle zemřeli oba rodiče a jí hrozilo, že půjde do dětského domova. Zoufalá školačka nevěděla co dělat, proto uvažovala o sebevraždě. Příběh má šťastný konec. Ondra dívce svým zájmem hodně pomohl a dodnes jsou v kontaktu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.