Odešel výtvarník Zdeněk Miler: Ach né... Krtečkovi umřel táta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Odešel výtvarník Zdeněk Miler: Ach né... Krtečkovi umřel táta!

Zdeněk Miler a Krteček jedno jsou. Tedy byli... Autor slavné postavičky včera zemřel.
Zdeněk Miler a Krteček jedno jsou. Tedy byli... Autor slavné postavičky včera zemřel. (Aha! – Marek Pátek)

Český animovaný film ztratil svou ikonu – v sanatoriu Na Pleši totiž včera zemřel výtvarník Zdeněk Miler (†90). Celý svět ho znal zejména jako otce kresleného Krtečka. Jednou z posledních poct, jichž se Miler dožil, byl fakt, že jeho Krteček dobyl i vesmír!

Plyšová verze populární figurky totiž byla i na poslední cestě amerického vesmírného raketoplánu Endeavour v polovině letošního května, kam ji s sebou vzal astronaut Andrew Feustel, jehož manželka má české předky.

„Na jednu věc se můžete spolehnout – bude se po celou cestu smát,“ napsal Miler Feustelovi, když mu plyšovou figurku posílal. A astronaut se za ním na oplátku záhy po návratu z kosmu rozjel do Česka. Už tehdy ale Miler pobýval v onkologickém a rehabilitačním sanatoriu na Příbramsku, kde také včera skonal.

Za svého života stvořil 49 filmů o Krtkovi (první 1956, poslední 2002) a bezpočet dětských knížek či leporel. Výtvarník o osudu své figurky a jejím využití sám rozhodoval až do posledních let, a bylli Krteček zneužit, neváhal se soudit. Autorská práva k postavičce mu vynesla mnoho a mnoho milionů, které údajně neodkázal ženě Emílii, ale vnučce Karolíně…

Autor:  mac

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.