Hotovost pod stromečkem: Darujte zlatý poklad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hotovost pod stromečkem: Darujte zlatý poklad!

Kdo si jako dítě nepřál najít zlatý poklad? Peníze darujte v elegantní truhličce (seženete ji do 200 korun) a částku si nechte rozměnit na dvacetikoruny.
Kdo si jako dítě nepřál najít zlatý poklad? Peníze darujte v elegantní truhličce (seženete ji do 200 korun) a částku si nechte rozměnit na dvacetikoruny. (Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz, ara)

Stále více Čechů hodlá darovat svým blízkým k Vánocům peníze. A důvodem není jen to, že často nevědí, co přesně by si jejich dítě či rodič přáli. Lidé se totiž naučili nakupovat v povánočních slevách, kdy mohou ušetřit tisíce. .

Pod stromečkem tak na mnoho Čechů čeká jen bílá obálka. Nemusí to však tak být. I peníze lze darovat s vtipem a nápaditě. Deník Aha! vám přináší několik tipů.

Origami z bankovek

K originálnímu způsobu, jak darovat papírové peníze, můžete využít prastaré japonské umění skládání papíru, zvané origami. Pouštět byste se do něj měli ale jen v případě, že jste manuálně zruční. Peníze nesmíte roztrhnout ani jinak poškodit.

Přehýbat bankovky není trestné, ale Česká národní banka to přesto nerada vidí. Skládáním se totiž snižuje jejich životnost... My jsme skládali z tisícovek, ale samozřejmě můžete použít bankovky menší i větší hodnoty.

Poklad z mincí

Kdo si jako dítě nepřál najít zlatý poklad? Peníze darujte v elegantní truhličce (seženete ji do 200 korun) a částku si nechte rozměnit na dvacetikoruny. Ideální je zajít do banky. Když pokladníkovi vysvětlíte, na co mince potřebujete, určitě vám sežene nový balíček krásně lesklých.

Ale pozor! Za rozměnění si může říct poplatek ve výši 10 procent z částky. Proto si zajděte do své pobočky, kde vás znají a udělají vám laskavost.



Přečtěte si
Shelby16
22. 12. 2011 • 01:17

ale ty origami z tisícovek je akorát ničení bankovek, kdyby každý dělal skládačky z bankovek, tak by z toho za chvíli zbyly chatrné "hadry", které se potom snadno natrhnou nebo roztrhnou a přidělá to potom starosti někomu dalšímu, kdo je v tom v nevině

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.