Korupční kauza Vladimíra Kotrouše: Sem ulil své peníze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Korupční kauza Vladimíra Kotrouše: Sem ulil své peníze!

Malebný domek na Plzeňsku nedávno zrenovovali. Že by z ulitých úplatků?
Malebný domek na Plzeňsku nedávno zrenovovali. Že by z ulitých úplatků? (Aha! – Alexandr Malachovský, foto pro Aha! – Věra Knedlhansová, Michal Baloi)

Šéf třetího nejmocnějšího ozbrojeného sboru v zemi Vladimír Kotrouš (45) má pořádný problém. Spíše jeden a půl milionu problémů. Přesně tolik peněz totiž u něj podle informací Aha! našla v pátek zásahová jednotka, když ho jako šneka z ulity vytáhla z jeho služebního auta...

Bankovky byly označené a elitní policisté měli při své akci »Zlom« dokonce i zdokumentováno, kdo mu je předal.

„Detektivové na případu pracovali několik měsíců. Podezřelý byl zadržen ve služebním vozidle poblíž pražské Jižní spojky Útvarem rychlého nasazení poté, co detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadokumentovali předávku peněz, které podezřelý převzal jako »všimné« za přidělení několikamilionového kontraktu na poskytování služeb městské policii,“ uvedl na Kotroušovu adresu Pavel Hanták, mluvčí ÚOOZ.

Kotroušovi podle něj hrozí v případě odsouzení pět až dvanáct let vězení. „V době realizace měl zadržený celou částku u sebe. Konkrétní výši finanční hotovosti nebudeme z taktických důvodů v současné době sdělovat. Můžeme pouze upřesnit, že šlo o českou měnu. Ze stejného důvodu nebudeme ani konkretizovat služby, kterých se měl úplatek týkat,“ dodal Pavel Hanták s tím, že bez osobní statečnosti oznamovatele by se tento případ mohl zadokumentovat jen velmi obtížně.

Vedení města chce na městskou policii poslat kontrolory, kteří prověří vybrané zakázky. Kotrouš zůstává od nedělního odpoledne ve vazbě a byl převeden na jinou pracovní pozici, čili de facto postaven mimo službu.

Byt v paneláku, luxusní chalupa

Kdo čeká, že si Kotrouš za údajně pravidelné úplatky pořídil luxusní vilu za desítky milionů, mýlí se. S manželkou Evou totiž mají trvalé bydliště ve čtyřicet let starém zatepleném panelovém domě v Praze, kde vlastní družstevní byt. Jiné to je ale v obci Kračín na severním Plzeňsku, kde mají domek…

Při bližším ohledání je vidět, že chalupa má novou fasádu a novou střechu – investice za statisíce. Jde navíc o nejrozlehlejší budovu v obci a na zahradě se mohli příslušníci Kotroušovy rodiny dokonce ráchat v bazénku. Podle souseda sem Kotrouš jezdí už pět let každý víkend. „Postupně to tady vše opravoval, zvenku to natírali,“ potvrdil Aha! soused.

Před domem parkovala i čtyři osobní auta. „Jeho manželka jezdila ve Škodě Yeti, pak tu stával renault v kombíku,“ doplnil soused.

Obyvatelé obce se ale skandálem poskvrněného Kotrouše zastávají a nechtějí o něm říci křivé slovo. „Na to, v jak vysokém byl postavení, se choval velmi příjemně,“ prozradil jeden z nich.

Od koho bral Kotrouš úplatky?

Podle informací Aha! měl Kotrouš dostat pravidelný úplatek od lidí spjatých se společností zajišťující odtah vozidel. Právě v této společnosti měl mít Kotrouš jednání asi hodinu před zatčením.

Odtah vozidel má sice na starosti Správa služeb hlavního města Prahy, ale »vypomáhají« jí soukromníci. Právě tady mohlo vše začít, zatím ale není jasné, jak přesně soukromá odtahová společnost v případu figuruje. „Napište si, co chcete, tady se vám k tomu nikdo vyjadřovat nebude,“ zaznělo včera na naši otázku z odtahové společnosti.

Schůzek s odtahovkou a městskou policií se měl za Správu služeb účastnit provozní ředitel Václav Bystrianský. Právě on by mohl být člověkem, který na případ upozornil. Podle svých slov ale na páteční schůzce s Kotroušem nebyl. „V pátek jsem měl dovolenou a byl jsem mimo republiku,“ řekl Aha! Bystrianský.

Vladimír Kotrouš

Až donedávna jeden z nejmocnějších mužů v České republice měl pod sebou třetí největší ozbrojenou složku – pražskou městskou policii. Tam začal pracovat roku 1992 a po deseti letech se vypracoval na pozici ředitele. Mezitím několik let vedl obvodní ředitelství městské policie Prahy 6.

Až do úplatkářské kauzy se dostal jen do jediného konfliktu: bez výběrového řízení totiž nakoupil pro policii terénní auta značky Hummer. Tehdejší primátor Pavel Bém (ODS) ale tvrdil, že nic takového jeho úřad nepotřebuje.



Autor:  ajd,mc,vr

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.