Gorilka Moja dnes odlétá do svého nového domova ve Španělsku: Adios, kamarádi... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Gorilka Moja dnes odlétá do svého nového domova ve Španělsku: Adios, kamarádi...

Smutná Moja dnes opustí pražskou zoo, kde se 13. prosince 2004 jako vůbec první mládě gorilí tlupy narodila. Své 7. narozeniny už ale oslaví ve Španělsku...
Smutná Moja dnes opustí pražskou zoo, kde se 13. prosince 2004 jako vůbec první mládě gorilí tlupy narodila. Své 7. narozeniny už ale oslaví ve Španělsku... (Aha! – Dan Černovský, zoo Praha)

Napětí panovalo včera v gorilí skupině v pražské zoo. »Rodina« nechápala, proč jejich milovanou Moju ošetřovatelé oddělili mříží. Všichni ale dobře tušili, že se chystá něco velkého…

A nemýlili se. Byl to poslední den s Mojou (6). Dnes totiž odlétá speciálem do španělského přírodního parku Cabárceno za ženichem Nikem (25) a dvěma novými družkami!

Jak strávila Moja poslední den? „Se skupinou je stále v kontaktu. Má omezený jídelníček a dostane jen trochu napít, aby mohla být před transportem uspána,“ řekla včera Aha! mluvčí zahrady Jana Ptačinská-Jirátová. Dnes ráno už Moja ostatní neuvidí.

Zůstane v ložnici, kde ji veterinář uspí, aby jí mohl odebrat krev, krátce vyšetřit, a ošetřovatelé ji pak naloží do speciální transportní bedny o velikosti asi 120 x 120 cm vystlané »dřevitkou«. Auto ji odveze na letiště, kde na ni bude čekat vyhřívaný hangár a speciál ČSA, »vrtulák« ATR 42. Transport gorilky do nového domova vyjde na tři čtvrtě milionu, třetinu hradí zoo, půlmilionem přispívá radnice.

Do Španělska už Moja poletí asi čtyři hodiny při vědomí v doprovodu veterináře a kurátora, které dobře zná. „Na cestu dostane české džusy, na které je zvyklá, a další dobroty, jako jsou rozinky nebo oříšky,“ dodala mluvčí. K nové rodině nejede Moja s prázdnou. „Jako dárek veze proutěné míče,“ upřesnila Jirátová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.