Další úspěch českého chirurga Bohdana Pomahače: Po 10 letech vrátil vojákovi tvář! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Další úspěch českého chirurga Bohdana Pomahače: Po 10 letech vrátil vojákovi tvář!

Mitch, Katarina a jejich syn Clayton dnes.
Mitch, Katarina a jejich syn Clayton dnes. (Profimedia.cz, ara)

Mitch Hunter (30) z amerického Indianapolisu přišel o tvář při autonehodě před 10 lety. Od té doby se skrýval před světem a i jeho vlastní syn se ho bál. Prodělal 20 operací, ale až ta poslední, kterou provedl český chirurg Bohdan Pomahač (40), mu vrátila obličej i chuť do života.

Při havárii v roce 2001 narazil s autem do sloupu elektrického vedení a jako obětavý voják, kterým tehdy byl, stihl na poslední chvíli odstrčit do bezpečí spolujezdkyni. Sám už ale drátům vysokého napětí neunikl a 10 000 voltů k nepoznání spálilo jeho obličej. Žil od operace k operaci, ale výsledky byly chabé. Jeho tvář nic necítila a manželka Katarina ho ani nemohla políbit na rty, protože žádné neměl.

Pak se mu narodil syn Clayton a všechno se změnilo. „Nechtěl jsem, aby se mě můj vlastní syn bál. A ani žádné jiné dítě,“ říká Mitch. Jeho spásou se stal v Americe čím dál víc oslavovaný český chirurg Bohdan Pomahač. Během 14 hodin trvající operace dostal Mitch nová oční víčka, nové rty a svaly v obličeji, včetně nervů, které umožňují svalstvu přirozený pohyb. Největší výzvou ale bylo propojení dvou mikroartérií se srdcem, aby mohly začít prokrvovat obličej. I to se povedlo.

Tento týden, pět měsíců po operaci, Mitch ukončil deset let mlčení a promluvil o svém utrpení. Ale také o radosti z nové tváře. „Clayton mě pohladil po tváři a já jsem to cítil. Navíc mi poprvé od nehody začaly růst vousy,“ říká muž, který už se nebojí chodit mezi lidi.

Pomahače rovněž proslavila květnová transplantace obličeje Američanky Charly Nashové (56), kterou zohavil agresivní šimpanz.



Přečtěte si
danamarie
28. 11. 2011 • 05:24

Doktor Pomahač je fantastický

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.