89 let od objevení hrobky Tutanchamona: Smrtící kletba stále děsí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

89 let od objevení hrobky Tutanchamona: Smrtící kletba stále děsí!

Zlatá maska faraona má nedozírnou hodnotu.
Zlatá maska faraona má nedozírnou hodnotu. (Profimedia.cz, ara)

Tři tisíce let v doslova hrobovém tichu v egyptském Údolí králů. Tak odpočíval faraon Tutanchamon. Včera to bylo přesně 89 let, kdy britský amatérský archeolog Howard Carter prorazil zeď do hrobky a učinil objev nesmírného významu.

 

Hledání mu trvalo 15 let, musel překonat nedostatek financí, nedůvěru i posměch kolegů. A také odpor místních. Egypťané totiž tvrdili, že toho, kdo vyruší velkého faraona, stihne smrtící kletba…

Vím, že tam někde je!

Howard Carter se už v 17 letech se tak vcelku logicky stal členem Společnosti na výzkum Egypta, která se snažila zamezit ničení a vykrádání staroegyptských památek. Odjel do Egypta a pod vedením zkušených archeologů kopal v písku, pátral po památkách a také maloval to, jak si představoval původní podobu starověkého Egypta. Od roku 1899 dokonce pracoval jako inspektor památkové správy tzv. Horního Egypta.

Celé roky tvrdil, že si je jistý, že v Údolí králů v Luxoru, místě odpočinku egyptských faraónů, narazí na doslova světový objev, hrobku tehdy ještě ne příliš známého faraona Tutanchamona. „Vím že tam někde je,“ vyprávěl každému, koho potkal. Jedním takovým osloveným byl i bohatý lord Carnarvon, který se rozhodl hledání hrobky sponzorovat. Po 15 letech hledání se na ně usmálo štěstí a 3. listopadu 1922 se v zemi objevilo schodiště, vedoucí k zazděnému vchodu, na kterém byla jasně viditelná pečeť faraona Tutanchamona.

Carter to dokázal, takže po několika týdnech prací mohli 26.listopadu 1922 do hrobky poprvé po 3000 letech vstoupit lidé. Tím to ale ani zdaleka neskončilo. Ve chvíli, kdy Carter za velké slávy otevíral hrobku, totiž začala působit kletba, která už stála řadu životů.

První zemřelo zvíře

Tutanchamon patří k nejznámějším i přesto, že podle odborníků byl jedním z nejméně významných egyptských panovníků. Zemřel totiž velmi mladý, bylo mu 19 let, přesto stihnul vládnout celých deset let. Jedním z důvodů jeho proslulosti je i legenda o Tutanchamonově kletbě. Kolem lidí, kteří se nějak zúčastnili objevu hrobky se totiž v příštích letech začala dít spousta podivných věcí. Ve chvíli, kdy Carter otevíral hrobku, sežrala jeho oblíbeného ptáka v jeho domě v Luxoru kobra – podle egyptské mytologie had, který chrlí oheň na nepřátele Faraona.

Druhý sponzor vykopávek

První člověk, kterého kletba postihla byl sám mecenáš lord Carnavorn. V březnu 1923, v době kdy probíhaly výzkumy v hrobce, ale mumie Tutanchamona ještě nebyla ani objevena, štípnul lorda na tváři moskyt. Při holení si kousanec rozříznul a dostala se mu do něj infekce. Během měsíce Carnavorn zemřel. V okamžiku jeho smrti prý v celé Káhiře zhasla všechna světla, v jeho anglickém domě začala strašidelně výt jeho milovaná fenka, aby o pár okamžiků později také zemřela. Rána na tváři mrtvého lorda byla prý dokonce na stejném místě, jako strup na tváři faraona Tutanchamona.

Rychle umírali další

V září 1923 zemřel mladší bratr lorda Carnavorna po návštěvě zubaře. Princ Ali Kamal Fami Bej, který byl mezi prvními, kdo do hrobky vstoupili, byl zavražděn vlastní ženou v londýnském hotelu. Carnavornův tajemník zemřel náhle a nečekaně na infarkt. Jeho otec pro změnu spáchal sebevraždu skokem z okna.

Na jeho pohřbu zemřelo pod koly smutečního vozu malé dítě. Arthur Maice, Carterova pravá ruka, náhle onemocněl a zemřel. Sám Carter zemřel sice až po roce, ale zase na velmi vzácnou formu rakoviny. Tutanchamón ale nebyl jediný faraon, který se podle legend mstil za znesvěcení svého hrobu. Podivná úmrtí se týkala většiny velkých egyptských vykopávek. Lékaři později zjistili, že za spoustou těchto úmrtí může stát zvláštní plíseň, která se vyvíjela v útrobách pyramid tisíce let bez kontaktu s okolím. N

e vždy ale byla na vině plíseň. Jak to tedy bylo? Proklel Tutanchamon každého, kdo vstoupí do jeho hrobky? Už se to asi nikdy nedozvíme, tajemné historky každopádně nad egyptskými faraony stále straší.



Přečtěte si
amaterek
27. 11. 2011 • 17:15

Tak nevím, proč se pořád dokola otiskují tyto nesmysly. Tak třeba v tomto článku: 1/ chybné jméno Arthur MACE a ne Macei - zemřel sice v r. 1923, ale již před otevřením hrobky byl nemocen /plicní onemocnění/ 2/ Howard Carter zemřel až v roce 1939!!!!!!! rozdíl je 16 let!!!!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.