Den v nemocnici bude za 100 Kč! Zdražení již od 1. prosince! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Den v nemocnici bude za 100 Kč! Zdražení již od 1. prosince!

Den pobytu v nemocnici zdraží na 100 Kč. Poplatek byste měli uhradit nejpozději osm dní po propuštění.
Den pobytu v nemocnici zdraží na 100 Kč. Poplatek byste měli uhradit nejpozději osm dní po propuštění. (Profimedia.cz)

Studené jídlo, tvrdá postel a chladné zacházení nemocničního personálu. Za tohle od nás budou chtít zdravotnická zařízení už za necelý týden zaplatit stovku denně.

Obdobně to bude i na psychiatrii, v léčebně dlouhodobě nemocných či v lázních. Chcete vědět, co za svoje peníze jako pacienti dostanete a co se dá dělat, když na zaplacení regulačního poplatku nemáte? Nechte si poradit od Aha!

15 otázek a odpovědí

Kolik platíme v nemocnici nyní a jak to bude za necelý týden?

Za noc strávenou v nemocnici po nás v současnosti chtějí 60 korun. Od 1. prosince se ale vše změní. Od začátku nového měsíce budou v nemocnicích »fasovat« za každý den strávený v nemocnici od pacientů regulační poplatek v hodnotě 100 korun.

O kolik se všeprodraží?

Pro představu byste nyní za měsíční pobyt ve zdravotnickém zařízení zaplatili 1800 korun. Nově to bude 3000 korun, tedy o 1200 korun více. Nárůst je tak téměř sedmdesátiprocentní.

Co je ochranný roční limit?

Je to taková ochranná laťka, kterou stát zavedl, aby lidé na regulačních poplatcích nepřišli o všechno. Nejvíce tak můžeme zaplatit 5000 korun, děti do 18 let a senioři nad 65 let pak maximálně 2500 korun ročně.

Počítají se do něho i platby za ubytování v nemocnici?

Ano, ale jen po následujících pět dní. Od 1. prosince totiž stokorunové regulační poplatky nebudou do limitu zahrnuty a my jich zaplatíme právě tolik, kolik dní strávíme ve zdravotnickém zařízení. I kdybychom tam měli být kvůli závažnému zdravotnímu stavu několik týdnů… Navíc nebudou zohledněny děti ani senioři.

Kolik si zdravotnictví takto vydělá?

Jen v prosinci klidně až 60 milionů korun. Za rok 2012 se odhaduje »výnos« ze zdražení zdravotní péče až na 740 milionů korun.

Na co je takových peněz potřeba?

Podle zákona musí nemocnice takto vybrané fondy použít na náklady spojené s provozem a modernizaci.

Co z toho budeme mít my?

Bez peněz zřejmě nic. Abychom se totiž mohli těšit z modernějších procedur a pomůcek, budeme muset nejspíše od dubna příštího roku zaplatit za takzvaný nadstandard. Připlatíme si tak za odlehčenou sádru, lepší oční čočky anebo robotické operace či výměnu kyčelního kloubu.

Musím poplatek hradit v hotovosti?

Zatím na většině míst ano, ale časem se to změní. Například ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze lze platit pohotovostní poplatek textovou zprávou z telefonu. Na ten pak přijde potvrzení, které stačí ukázat v ordinaci místo papírového kuponu. Spousta nemocnic navíc nabízí možnost dodatečné úhrady poplatku za pobyt v nemocnici převodem na jejich účet.

Kdy se nejpozději musí za pobyt v nemocnici zaplatit?

Nejpozději 8 dní po propuštění z péče.

Platí to samé u dlouhodobě nemocných?

Ne. Ti musejí souhrnný účet zaplatit vždy do posledního dne v měsíci, podobně jako kdyby platili nájem.

Co se stane, když peníze nemám?

V tom případě může nemocnice zvolit vymáhání a poslat na vás exekutora. Ten se zaměří na váš existující majetek popřípadě příjem (důchod, nemocenská). ALE POZOR! Po dobu trvání nemoci nemůže být ani z důvodu neúhrady regulačních poplatků vaše léčba přerušena.

Jak to ale udělají, když jsem na podpoře?

Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění se stačí prokázat potvrzením o pomoci v hmotné nouzi a po 30 dní od jeho vydání nemusíte hradit regulační poplatky.

Co nemocní, kteří nemají plat, podporu ani majetek?

V případě, že neplatič nemá vlastní bydlení ani žádný jiný cenný majetek, je nutno částku vymáhat. Takovou osobu je ale složité dohledat a po třech letech je celá věc promlčená. V praxi to znamená, že občané, kteří pracují, ze svých daní zaplatí regulační poplatky za ty, kteří práci nemají.

Mohu se na poplatky pojistit?

Ano. Pojišťovny nabízejí produkty s ročním poplatkem v závislosti na věku a pohlaví. Když se pak ocitnete v nemocnici, regulační poplatek spojený se dnem stráveným v nemocnici za vás bude hradit pojišťovna.

Budou poplatky v budoucnu ještě růst?

Ačkoliv o tom politici neradi mluví, není pochyb, že v následujících letech zdravotní péče zdraží. To se promítne i do výše současných regulačních poplatků, popřípadě budou zavedeny i nové druhy.

Další změny v roce 2012

Od ledna se změní poplatek za recept. Místo abychom jako dosud platili 30 korun za každou položku na receptu, budeme stejné peníze dlužni za recept celkově. Trochu tak ušetříme.

Zřejmě od dubna budeme platit z vlastní kapsy léky, které stojí do 50 korun, a takzvané doplňkové a podpůrné přípravky (léky bystřící paměť, vitaminy, hubnoucí přípravky).

Nemocnice na pacienty posílají exekutory!

Jste marod, nemůžete chodit do práce, žijete jen z nemocenské… A pokud nezaplatíte regulační poplatky nemocnici, hrozí, že skončíte třeba i bez střechy nad hlavou. Špitály posílají na pacienty exekutory.

„Měsíčně neuhradí regulační poplatek průměrně 800 pacientů. Přestože to není naše povinnost, obesíláme každého doporučeným dopisem, jímž oznamujeme, že má vůči nemocnici dluh,“ popisuje mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková.

Za rok 2008 a 2009 dluží největšímu českému špitálu 5800 pacientů 2 600 000 Kč, všichni již byli předáni právníkům. Fakultní nemocnice Plzeň poslala exekutory na 250 svých pacientů. Všichni jí dluží za hospitalizace částky vyšší než 500 Kč.

Již 60korunový nedoplatek v nemocnici se může pěkně vymstít, při vymáhání může přijít pacienta až na 18 000 Kč!

Chcete změnit zdravotní pojišťovnu?

750 000 lidí v Česku uvažuje o změně zdravotní pojišťovny. Od 1. prosince se ale mění pravidla »přestupu«. Dosud bylo možné pojišťovnu měnit vždy k prvnímu dni čtvrtletí. Od 1. prosince bude možné přejít k jiné jen jednou ročně, vždy k 1. lednu. Novou registraci je přitom nutné dát nejpozději šest měsíců před tímto termínem. Znamená to tedy, že:

Kdo chce být pojištěncem jiné zdravotní pojišťovny, musí novou registraci stihnout do středy 30. listopadu 2011.

Pokud to uděláte i jen o den později, platí už nová pravidla a k nové pojišťovně přejdete až k 1. lednu 2013. Stejně jako všichni, kteří se přeregistrují v průběhu prvního pololetí příštího roku.

Ti, kteří se nerozhodnou do 30. června 2012, budou moci změnit pojišťovnu až za celých 18 měsíců, k 1. lednu 2014.

Nechcete vykrvácet na poplatcích?

Moc lidí o tom neví, ale je to tak: i proti regulačním poplatkům se můžete pojistit. Má to ale háček. Nesmíte čekat, až budete starší a váš zdravotní stav se zhorší. Pak byste to totiž měli těžké…

Například největší pojišťovna u nás, Česká pojišťovna, nabízí klientům od prosince celoroční úhradu stokorunového regulačního poplatku za nemocniční lůžko za roční platbu v řádu stokorun.

Cena pojištění se odvíjí od věku, pohlaví a zdravotního stavu pacienta. Pětatřicetiletý muž bude platit 444 korun ročně, šedesátiletý muž 924 korun. Šedesát let je také hraniční věk, kdy jde smlouvu s pojišťovnou uzavřít. V případě dodržení ročních plateb je ale doživotní.

Nejde ale o řešení pro pacienty, kteří už mají chronická onemocnění vyžadující hospitalizaci. „Pojištění platí jen pro nemoci, které se objeví po jeho uzavření. Poté jste ale takzvaně »v suchu«. Máme jednu klientku, které platíme regulační poplatky už téměř dva roky,“ řekl Aha! Miloš Panýr z České pojišťovny.

Pro všechny podobné produkty tak platí jediná poučka: jsou výhodné, ale smlouvy uzavírejte, dokud jste mladí a zdraví. „Nikdo vám přece nepojistí barák, který už hoří,“ poznamenal Panýr.

Poplatek za recept: Bonus od lékárny už nedostanete!

Snažíte se ušetřit za léky na recept tím, že si je vyzvednete v lékárně, která nabízí bonusy – buď odečte výši povinného poplatku od doplatku za lék, nebo vám ve stejné hodnotě nabídne jiné zboží? Od prosince už neušetříte!

Zákon totiž od 1. prosince lékárnám zakazuje poskytovat bonusy v souvislosti s výdejem léků na recept. Jinak jim hrozí pokuta až milion korun! Další změna přijde na jaře, kdy budou bonusy opět povoleny. Tomu se nedá říct jinak než »bordel«…

Bonus bude pak lékárna moci pacientovi dát jen v případě, že ho poskytne i zdravotní pojišťovně, která mu lék hradí ze zdravotního pojištění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.