Příběh maminky Katky: V šestnácti porodila, teď se učí u jeptišek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Příběh maminky Katky: V šestnácti porodila, teď se učí u jeptišek!

Katka si přeje, aby měl její syn spokojenější dětství než ona sama.
Katka si přeje, aby měl její syn spokojenější dětství než ona sama. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Každý z nás touží po harmonické rodině. Ne každý ale má to štěstí a prožije krásné dětství či dospívání. Takovou zkušenost má i Katka (18), která vyrůstala v problémové rodině. Když navíc před dvěma lety porodila chlapečka Martínka, doslova nevěděla kudy kam. S rodinou být nemohla, a prošla si dokonce i pasťákem, než našla nový domov v Klokánku, v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

V Katčině rodině hrály svou velkou úlohu alkohol i denní hádky. Doma se dokonce v podstatě sama starala i o mladšího brášku. Když pak jednoho dne zjistila, že je těhotná, rozhodla se Martínka donosit. Ani na minutu svého rozhodnutí nejít na potrat nelitovala. „Já jsem byla šťastná a jsem doteď. Martínek je kus mne,“ vypráví Katka.

Jenže vztah s otcem dítěte nevydržel a rovněž doma se situace ještě více vyhrotila. S matkou a jejím partnerem už pro neustálé rozpory nedokázala bydlet.

„Obrátila jsem se na sociálku a oni mi slíbili, že mě pošlou do Klokánku. Místo toho jsem ale skončila v pasťáku, kde jsem s malým nemohla ani chodit ven na vzduch! Kradlo se tam všechno, i plínky...,“ vzpomíná na hrůzné období.

Nakonec ale vše dobře dopadlo a před rokem se mladá maminka dostala do pražského Klokánku, kde se cítí opravdu doma a o chlapečka pečuje v malém bytě. Kromě toho zvládá i školu.

„Chodím do katolické školy, kde si dělám osvědčení na pečovatelku. Mám praxi v nemocnici. Učí nás jeptišky a jsou moc hodné,“ vypráví mladá maminka.

A jak si představuje svou budoucnost? „Já zatím moc neplánuju, abych pak nebyla zklamaná. Nejdůležitější je pro mě Martínek. Trávím s ním veškerý svůj čas. A moc ráda čtu knihy o Africe. Tam bych a jednou chtěla podívat,“ zasní se Katka.

Zavřou Klokánky?

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvažuje o zrušení Klokánků a zavedení výlučného systému pěstounských rodin. Vedení Klokánku s tím ale zásadně nesouhlasí. Odnesou to totiž zase jen děti.

„Jak bude stát kontrolovat takové množství pěstounských rodin? Už dnes máme spoustu týraných děti, o kterých ani nevíme. Pokud pěstoun dostane za dítě 20 tisíc čistého plus příplatky, tak to bude velká motivace dělat tu práci jen pro peníze,“ zlobí se vedoucí Klokánku Štěrboholy Jan Vaněk.

Pěstouni navíc podle něj nebudou připraveni na mnohé krizové situace. „Oni nevidí to, co my tady denně: zavšivené děti, svrab, štěnice, žloutenky. Rodiče dětí jsou mnohdy velmi problémoví, přijdou zdrogovaní, opilí...,“ dodal Vaněk.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.