Drahota u pump: Litr i za 37,50 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Drahota u pump: Litr i za 37,50 Kč!

Fotografie
Fotografie (internal)

Smutný rekord v těchto dnech pokořila nafta. Stala se nejdražším motorovým palivem v zemi a svou závratnou cenou předběhla i nejpoužívanější benzin Natural 95. Vysoké ceny pohonných hmot tak Čechy trápí stále více. Je to totiž už téměř dva roky, co prolomily magickou hranici 30 korun za litr.

Na lepší časy se jen tak blýskat nezačne. Zatímco v létě se pumpaři vymlouvali na neutěšenou situaci v Lybii, kvůli které vzrostly ceny surové ropy, nyní je na vině oslabující koruna.

„Kurz koruny oproti dolaru za poslední měsíc oslabil téměř o dvě koruny, a jelikož se ropa za dolary nakupuje, musel se růst ceny pohonných hmot projevit,“ řekla Aha! analytička Markéta Šichtařová s tím, že s oslabováním ještě zdaleka není konec a u benzinek to bude poznat ještě zhruba do začátku příštího roku. Teprve potom se snad majitelé naftových aut dočkají zlevnění.

Czesi zapraszamy! W Polska jest o 5 koron tańsze (Češi vítáni!V Polsku je o 5 korun levnější!)

Tisíce zoufalých Čechů již několik týdnů okupují příhraniční benzinky v Polsku, kde je možné natankovat až o pět korun levnější naftu než u nás. Na plné nádrži (40 l) tak lze ušetřit až dvě stovky!

Ovšem pozor, na tankující auta s českými espézetkami číhají na pumpách i pracovníci z Celní správy. Ti dohlížejí na to, aby si lidé zpět do republiky nepropašovali větší množství pohonných hmot, než jaké dovoluje zákon.

Lidé si sice mohou na benzince natankovat dva padesátilitrové kanystry nafty, ale přes »čáru« mohou kromě plné nádrže vézt pouze 20 litrů. Za cokoliv nad tento limit vám při kontrole celníci mohou dopočítat spotřební daň 10,90 korun na litr benzinu a 12,84 na litr nafty!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.