Vodárny chtějí větší zisky: V roce 2012 zdraží o stovky korun... Voda nad zlato! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vodárny chtějí větší zisky: V roce 2012 zdraží o stovky korun... Voda nad zlato!

Vodárny chtějí větší zisky.
Vodárny chtějí větší zisky. (Profimedia.cz, ara)

Stejně jako na začátku letošního roku se chystají dodavatelé vody zdražovat i v roce novém. Průměrně nám tak výdaje stoupnou o 10 %, v některých městech ale klidně až o 30 %!

Důvodem není jen fakt, že jsou stále vyšší výdaje vodárenských společností na čištění vody, ale i to, že jejich zahraniční majitelé chtějí více vydělávat. Od příštího roku se navíc snížená sazba DPH, která se vztahuje i na vodu, zvýší z 10 na 14,5 %.

Jak přesně zdraží kubík vody ve vašem městě, řeknou vodárny na rovinu až těsně před Novým rokem. Podívejte se už nyní na předběžný výpočet výdajů navíc, které může vaše domácnost očekávat.

Jak ušetřit

S tím, že voda zdražuje, nic neuděláme. Můžeme ale do domácnosti dokoupit vybavení za pár desítek až tisíc korun, které se nám na úspoře vody vyplatí většinou už první rok používání. Nejde navíc jen o naše peněženky, ale i o životní prostředí!

Páková baterie

Páková baterie, kterou už má skoro každá domácnost, je lepší než ta kohoutková například proto, že nemusíte tak dlouho čekat, až odteče studená voda a začne téci teplá, a naopak.

Termostatická baterie

Automaticky míchá teplou a studenou vodu, a tak dokonce ušetří až o polovinu více než baterie páková.

Perlátor

Stojí pár desítek korun, a když jej nasadíte na kohoutek, bude míchat tekoucí vodu se vzduchem. Spotřebujete jí tak méně.

Úsporné splachovače

Místo toho, abyste splachovali stejným objemem vody, můžete díky podmítkovým splachovačům vybrat pomocí dvou tlačítek méně či více vody a ušetřit ročně i několik tisíc korun.

Myčka

Oproti ručnímu mytí nádobí může myčka ušetřit až polovinu vody i díky tomu, že jedním proudem vody myje i splachuje celou sadu nádobí, nikoliv talířek po talířku.

Další praktické rady...

● Když si čistíte zuby, připravte si sklenici s vodou na vypláchnutí zubní pasty. Rozhodně nenechávejte téci vodu po celou dobu čistění zubů!

● Při holení nenamáčejte žiletku v neustále tekoucím proudu vody. Místo toho si vodou napusťte umyvadlo a v něm holicí strojek oplachujte.

● Pokud vám protéká či kape kohoutek, neodkládejte vyřešení problému. Doslova vám takto mohou ročně protéci tisíce korun!

● Pokud to není nutné, vykašlete se na předpírky u praček a předumytí u myčky. Ušetříte tak téměř polovinu vody.

● Místo koupele zvolte sprchu a místo zbytečně dlouhé sprchy sprchu krátkou.

● Ušetříte také, když se ráno osvěžíte studenou vodou namísto teplé. Zároveň posílíte zdraví.

Víte, že...

  • denně každý Čech spotřebuje 89,5 litru vody? Před rokem 1989 to bylo 178 litrů.
  • dnes stojí kubík vody zhruba 60 korun? Před revolucí stál necelou korunu.
  • se podle politologů příští světová válka povede nikoliv o zlato či naftu, ale právě o vodní zdroje?
Přečtěte si
jiriforman
26. 11. 2011 • 13:17

Já, a homofóbní? To jsi nejspíš ty. Navíc jsi napsala "vracíme se", takže se mezi socky počítáš i ty. A nelepím se na tebe. Nechci od tebe dostat nějakou tu pohlavní nemoc. Kurvy nevyhledávám.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.