Český česnek je zpátky v obchodech! Jenže ta cena... Kilo za 240 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Český česnek je zpátky v obchodech! Jenže ta cena... Kilo za 240 Kč!

Český česnek
Český česnek (Aha! – Petr Novotný a Profimedia.cz)

Konečně jsme se dočkali! Český česnek se opět vrací do našich supermarketů. Připravit se ale musíme na to, že si za ten pravý a opravdu »česnekově česnekový« musíme pořádně připlatit. Kilo totiž vyjde i na závratných 240 korun!

Roční spotřeba česneku v Česku se pohybuje mezi 6500 a 7000 tun. Čeští profesionální pěstitelé ho přitom vyprodukují jen zhruba 700 tun. Zbytek se k nám dováží, a to především z Číny a Španělska. Nižší kvalitě čínského česneku odpovídá i cena – vyjde na polovic (120 Kč/kg).

Z návratu českého česneku, který před lety z obchodů vytlačil ten levný dovozový, mají velkou radost hlavně zdejší pěstitelé, kteří tak opět mohou začít česnek sázet bez obav, že se neprodá.

„V posledním roce dochází ke změně v myšlení českého zákazníka ve prospěch vyšší kvality, což se projevuje v tlaku na pěstitele směrem k navýšení ploch,“ vysvětlil předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Který je lepší?

Český a čínský česnek ochutnal a otestoval šéfkuchař pražské restaurace 7 Tacos Steak & Grill Hynek Šír.

„Jednoznačně bych vždy dával přednost českému česneku. Zatímco v případě čínského česneku musíte dát do jídla dva velké stroužky, aby byl vůbec cítit, toho českého díky výraznému aroma stačí třeba jen jeden malý,“ vysvětlil Šír.

„Pokud pak toto množství převedete na cenu, pořád se vám koupě dražšího českého česneku vyplatí,“ dodal.

Víte, že...

  • česnek působí jako velmi účinné antibiotikum, které ničí většinu mikroorganismů.
  • snižuje hladinu tuků v krvi a působí proti arterioskleróze.
  • česnek máte uchovávat v chladném, temném a relativně suchém místě.
  • oloupaný česnek můžete zmrazit, sušit nebo zpracovat na česnekovou sůl.
  • do polévek se má přidávat až na konci vaření, aby neztratil aroma.
  • český česnek je skvělý pro nakládání zeleniny.

Čínský česnek

  • je vysušený
  • prodává se klidně i plesnivý a naklíčený
  • má méně výraznou vůni
  • v chuti je cítit pouze štiplavost, bez charakteristického česnekového »ocasu«

Český česnek

  • palice česneku jsou pevné a šťavnaté
  • má silnou vůni
  • aroma je hodně silné, pálivé a patřičně ostré


Autor:  lt

Přečtěte si
monsegur
22. 11. 2011 • 15:55

Spíš jen šikovný trik obchodních spekulantů.Kdepak by se tak najednou asi vzal, když si ho dneska pěstují jenom zahrádkáři? Českého na něm bude nejspíš jen ta nálepka. A ovšem cena. Jinak to nejspíš bude podobný blaf, jako Babišova kuřata, "křehčená" v Polsku, nebo "tuzemský" čínský med. Ale české prase všechno spase.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.