Vražedný podzim motorkářů! Padají jako listí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vražedný podzim motorkářů! Padají jako listí!

Nehod motorek je pořád více
Nehod motorek je pořád více (Aha! – Martin Pekárek)

PRAHA – Pro motorkáře je to smrtelný podzim! Milovníci motorek si ještě chtějí užít konec sezony a vyrážejí na adrenalinové jízdy. Snad první mrazíky, mlhy, vlhké silnice, tlející kluzké listí na vozovkách nebo nepozorní řidiči způsobili, že i o uplynulém víkendu havarovali na našich silnicích čtyři motorkáři.

Dva z nich zemřeli. Předchozí víkend pak zemřeli na motorkách tři lidé.

Motorkáře a jejich spolujezdce zabíjí podle policistů i specialistů na dopravu především hazard. „Nejčastější příčinou je nepřiměřená rychlost, nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky a povětrnostním podmínkám. Roli hraje nepozornost, lehkovážnost a v některých případech i alkohol,“ říká mluvčí středočeské policie Soňa Budská.

Podle Jana Pechouta z BESIP řada řidičů doplatí také na to, že si buď sami, nebo ti, kteří jedou kolem nich, neuvědomí rozdíl mezi schopnostmi motorky a automobilu. „Motorka může rychle zastavit, dobře také zvládá zatáčky. Na rozdíl od auta, ale nedokáže současně změnit směr jízdy a zabrzdit. To se často stává osudným. Hodně řidičů se snaží například motorce uhnout, tím jí ale vjedou do cesty a srážka je pak nevyhnutelná. Někteří šoféři se snaží hazardéry na motorkách vychovávat tím, že se jim schválně připletou do cesty. Dostanou je ale tak do smrtelné situace,“ varuje Pechouta.

Motorkáři bývají označováni za dárce orgánů. Omyl! Podle záchranářů i policistů jsou jimi spíše cyklisté. Z jezdců na motocyklech totiž při havárii většinou nezbude k transplantování vůbec nic. „Utrpí obvykle nejvážnější typy poranění. Často to bývá úraz hlavy a páteře. Typické jsou i mnohočetné tříštivé zlomeniny končetin, pánve, vnitřní zranění a polytraumata, tedy mnohočetná těžká poranění, která pacienta ohrožují na životě,“ říká mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková. Podle ní motorkáři často podceňují význam helem a ochranných oděvů. Přitom jízda bez přilby člověka přiblíží k smrti devatenáctkrát.

Tragické nehody

  • Motocyklista (18) se zaklínil pod osobní auto na sinici z Kostelce nad Černými lesy. Utrpěl mnohočetná vážná poranění a zřejmě frakturu pánve, krvácel do dutiny břišní . Sanita ho odvezla do vinohradské nemocnice v Praze.
  • Střet s autem nepřežil motorkář v obci Konojedy. Měl mnohočetná těžká poranění. Když přijela záchranka jestě dýchal. Pak mu ale selhalo srdce a lékař ho už oživit nedokázal.
  • V plné rychlosti do stromu narazil s motocyklem muž (27) v Brandýse nad Labem. Na místě zemřel.
  • Dva motocykly a auto se srazily minulou sobotu v Chřibech na silnici z Uherského Hradiště do Brna. Jeden předjížděl vůz a v protisměru se srazil s jinou motorkou. Oba řidiči zemřeli, spolujezdkyně viníka nehody byla těžce zraněná.

24.10.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.