Obrazová loupež století v Peruci u Loun: Zmizela 4 díla Emila Filly! Krádež za 80 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Obrazová loupež století v Peruci u Loun: Zmizela 4 díla Emila Filly! Krádež za 80 milionů!

Emil Filla odkázal zámku v Peruci část svojí sbírky.
Emil Filla odkázal zámku v Peruci část svojí sbírky. (Aha! – Martin Přibyl, ČTK, ara)

Doslova obrazová loupež století se odehrála v noci na včerejšek na zámku v Peruci na Lounsku. Neznámí zloději tam pravděpodobně na objednávku ukradli z pamětní síně Emila Filly několik vzácných obrazů tohoto kubistického malíře. Škoda byla předběžně odhadnuta na 50 až 80 milionů korun.

„Zmizela čtyři výtvarná díla, cena se ještě upřesňuje,“ uvedla mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová s tím, že hlášení o vniknutí do objektu policisté dostali včera nad ránem.

V jižním křídle peruckého zámku se nachází pamětní síň Emila Filly, vybavená původním mobiliářem s ukázkami z umělcovy tvorby a sbírek. Filla tuto část zámku po roce 1945 obýval, maloval hlavně okolní krajinu Českého středohoří. Všechna díla galerie jsou v majetku Ústeckého kraje.

„V celém objektu je asi padesát děl a jejich odhadní cena je od patnácti milionů za kus výš,“ řekla ředitelka galerie Alica Štefančíková. „Pojištěného nebylo nic, vzhledem k hodnotě těchto děl je nikdo nepojistí,“ dodala.

Vloupání do zámku přitom nebylo ojedinělou záležitostí. „My jsme zaznamenali vloupání do zámku před asi dvaceti lety, na počátku devadesátých let. Tehdy se policii podařilo jednoho pachatele dokonce zadržet, ale nepodařilo se ho usvědčit,“ posteskla si Štefančíková.

Peručtí obyvatelé dokonce tvrdí, že se do objektu někdo pokusil vloupat před pěti lety, ale že si při tom zlomil nohu. Ředitelka galerie se také nechtěla vyjádřit k tomu, zda selhalo zabezpečovací zařízení, místní si ale postěžovali, že poplašný alarm houkal ze zámku co chvíli a že asi nebyl dobře nastavený.

Odborník: Jde o neprodejná umělecká díla!

Proč je Emil Filla v současnosti tzv. v kurzu? Deníku Aha! okomentoval jeho dílo Zdeněk Knoflíček, soudní znalec v oboru umění.

Čím je Filla natolik zajímavý?

„Byl první v Čechách, kdo prosazoval kubismus skoro ve stejné době jako Picasso ve Francii. Dlouho nikdo netušil, že druhé ohnisko kubismu bylo v Čechách, na to se přišlo až poslední dobou. Tvořil klasický, ale ryze český kubismus, žádné kopie Picassa.“

Proč se kupují takto drahá díla?

„Vliv hraje uložení peněz, cena obrazů většinou stále roste. Další věcí je snobismus – mám doma Fillu. Ceny se určují podle nabídky a poptávky na aukcích.“

Dokážou lupiči obrazy prodat?

„Filla je notoricky znám, jde o neprodejné obrazy. Každý ví, že jsou kradené.“

Vydraží se Utěšitel za 20 000 000 Kč?

Již zítra, dva dny po loupeži v Peruci, se koná v Praze dražba jednoho z nejcennějších děl Emila Filly – obrazu Utěšitel z roku 1911. Vyvolávací cena je 5 milionů, prodejní bude ale mnohem vyšší.

„Jde asi o nejvýznamnější Fillův obraz, jaký se dosud objevil na trhu, a dá se očekávat, že cena se vyšplhá někam ke 20 milionům korun,“ řekl Jan Skřivánek, šéfredaktor Art+.

Dosud nejdražším prodaným obrazem je Zátiší s lahví Cherry, cena se loni vyšplhala na 16,25 milionu Kč bez aukční přirážky.

Největší loupeže umění v Česku

Březen 2011: Z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze byla ukradena fotografie »Vlna« Františka Drtikola. Pojistná hodnota byla 1,25 milionu Kč. Koncem března se muzeu vrátila.

Listopad 2008: Z muzea v Novém Bydžově na Královéhradecku ukradl lupič dva obrazy Zrzavého a Špály. V roce 2009 byl pachatel zatčen a obrazy vráceny.

Únor 2008: V Praze 6 byly ukradeny tři obrazy Václava Špály v hodnotě desítek milionů Kč. Po třech měsících policisté díla zajistili.

Červenec 2002: Krádež obrazu Marka Chagalla Jákobův žebřík v ceně 21 milionů Kč z galerie Zlatá husa oznámil tehdejší šéf televize Nova Vladimír Železný. Dosud se nenašel.

Září 2001: Olejomalbu Egona Schieleho za několik milionů korun ukradl v českokrumlovském Egon Schiele Art Centru jeden z návštěvníků. Policisté dílo po roce vypátrali.

Březen 2001: Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem přišla o obraz Jana Zrzavého Máří Magdaléna za 3 miliony Kč. Po 11 měsících dílo policie našla.

Březen 2000: Z domku v Českém Těšíně byly odcizeny obrazy Josefa Čapka a Emila Filly. Policie je našla v červenci 2002 ve vile podnikatele Radovana Krejčíře.

*1992: Soukromému majiteli z Benešovska byl odcizen obraz malířky Toyen »Severní krajina« za 6 milionů Kč. Nalezen byl v roce 2009.

Únor 1992: Ze zámku v Náměšti nad Oslavou zloději odnesli 14 obrazů ze 17. a 18. století v hodnotě přes 9 milionů Kč. Byly nalezeny v Německu.

Prosinec 1990: Z obrazárny Pražského hradu se ztratil obraz Zamilovaný stařec od Lucase Cranacha v hodnotě 5 milionů Kč. Pachatel dal místo něj reprodukci.

Kdo byl Emil Filla?

Patřil k nejvýznamnějším osobnostem českého moderního umění. Přitom nedostudoval Akademii výtvarných umění. Při pobytu v Paříži se setkal s Pablem Picassem. Byl první, kdo v Čechách prosazoval kubismus. 1. září 1939 byl zatčen a internován do koncentračního tábora Buchenwald.

V roce 1948 byla jeho tvorba označena za »nedostatečně národní dílo«, dožil v pronajatém křídle zámku v Peruci. Obci odkázal část díla s podmínkou, že bude vystavena na tamním zámku. Obec sice zámek prodala, výstavní síň tam ale jako věcné břemeno zůstala.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.