Jiří Novák ze Zlína říká: Můj lék porazí chřipku za dva dny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jiří Novák ze Zlína říká: Můj lék porazí chřipku za dva dny!

Jiří Novák pije slivovici denně.
Jiří Novák pije slivovici denně. (pro Aha! – Lubomír Orel, Jan Čada)

Svérázný recept na zdraví má Jiří Novák ze Zlína. Díky pravidelné konzumaci slivovice a kořenových rostlin ho prý za celý život neskolila žádná nemoc. Sám patří mezi slivovicové moravské krále, a přestože mu se sběrem na podzim pomáhá široká rodina, v pálenici už si musí poradit sám.

„Letos pálíme v rodině natřikrát, měli jsme 2200 litrů kvasu, v první várce nateklo 80 litrů, ještě do Vánoc zamíříme do pálenice dvakrát, naráz to stihnout nešlo, celkem by to letos mohlo být kolem 300 litrů tohoto léku,“ tvrdí Novák.

„Ano, léku,“ dodává se vztyčeným prstem aktivní důchodce. Jakékoliv nachlazení, rýmy, virózy, či dokonce chřipky hravě odhání, co je být nemocný, nezná.

Ještě daleko lepší je podle stále aktivního sportovce doplnit padesátiprocentní slivovici nezbytnými ingrediencemi. Pokud se vytvoří správný lektvar, nemají podle Nováka viry ani bacily celou zimu nejmenší šanci.

Preventivní účinky jsou dokonalé a slivovice s medem, česnekem, cibulí a zázvorem zažene ve větších dávkách i nastupující ostrou virózu s tak nepříjemnými průvodními účinky, jako jsou ucpaný nos a kašel.

Pokud se dostaví přímo chřipka, nezbývá než schovat se pod peřinu, Novákův lék pak tvrdé příznaky i horečku rychle omezuje a do dvou dnů je onemocnění pryč.

„Mimochodem – slivovice léčí ještě předtím, než si ji z pálenice přivezu,“ usmívá se otec našeho bývalého daviscupového tenisového reprezentanta. „Totiž tehdy, když sbíráte trnky, letos jich bylo tolik, že jsem tomu říkal tmavomodrý svět, ale lepší tělocvik jsem nezažil,“ ohlíží se Novák za bohatou úrodou.

Novákova slivovicová medicína:

Česnek a cibuli vymačkáme a zalijeme horkým medem, přidáme strouhaný zázvor, vše přelijeme slivovicí a necháme nejméně hodinu vyluhovat. Podáváme po malých lžičkách ve formě lektvaru, při horečnatých onemocněních i pětkrát denně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.