Skutečný příběh - Šel jsem se oběsit: Život mi zachránil inzerát v novinách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Skutečný příběh - Šel jsem se oběsit: Život mi zachránil inzerát v novinách!

Oldřich pracuje jako řidič a šéf reklamy, pomůže však rád všude, kde se dá.
Oldřich pracuje jako řidič a šéf reklamy, pomůže však rád všude, kde se dá. (Aha! – Martin Pekárek)

O tom, jak je snadné stát se bezdomovovcem, se přesvědčil na vlastní kůži i Oldřich Havlíček (57), který zhruba před čtyřmi roky přišel o všechno. O byt, rodinu i zaměstnání. Nechybělo mnoho a jeho život skončil.

Oldřich si obstaral provaz a myslel na nejhorší. Potom však zasáhla náhoda v podobě inzerátu ve starých novinách. Zněl, že cirkus hledá zřízence. Oldřich zvedl telefon a zavolal tam…

Doma načapal »náhradníka«

Oldřich Havlíček pracoval jako zaměstnanec bezpečnostní agentury, jezdil po republice a hlídal supermarkety. Měsíčně odpracoval někdy i přes čtyři sta hodin. V té době  byl  ženatý a ve společné domácnosti žil s manželkou a dvěma dětmi. Zhruba před čtyřmi roky se po dvouměsíční štaci vrátil domů a jeho život se rázem od základů změnil. Doma se totiž objevil nevhod, manželka nebyla v bytě sama. Oldřicha už zkrátka delší dobu zastupoval v jeho nepřítomnosti soused.

Nečekané zjištění, že má v domě náhradníka, bylo pro poníženého otce rodiny šokující. „Nejsem konfliktní typ, sebral jsem si své věci a odešel. Víc než desetiletá kapitola mého života  pro mě rázem skončila,“ říká smutným hlasem Oldřich, který udělal tlustou čáru nejen za minulým bydlištěm, ale i za zaměstnáním, kterému přičítal vinu na krachu svého manželství.

Mráz, zima a hlad

Nešťastný muž odešel z domu jen s kabelou nezbytného oblečení a osobních věcí a snažil se najít novou práci. Nenavštívil pracák ani sociálku, doufal, že nějakou práci brzy najde. Neměl kde spát a nocleh hledal, kde se dalo. U kamarádů, v parku, pod mostem.

Začínal podzim a zatím sehnal jen jednu čtrnáctidenní brigádu s ubytováním, stravou a platem 300 korun na den. Dalšího půl roku o práci nezavadil a vyhlídky do budoucna byly skličující. Zima bez domova byla krutá, Oldřich přespával v čekárnách na nádražích, ale i pod mostem na dálnici D1. Hlad ho vedl směrem na Prahu, kde čekal lepší zázemí i možnosti najít práci.

Zažil období, kdy nesnědl za čtyři dny ani sousto a častokrát ho z místa noclehu vyhodili. Musel hledat jiné, aby se ukryl před lidmi i mrazem. Byl samotář, společnost jiných bezdomovců nevyhledával, nikoho si k tělu nepouštěl.

200 km pěšky do Prahy

„Když byly zimy takové, že pod mostem nepomohly ani vrstvy oblečení, musel jsem se po celou noc pohybovat, abych nezmrzl. Byl jsem nevyspalý, ale alespoň na mě nechumelilo,“ vzpomíná na zimní období na ulici Oldřich, který ušel přes 200 kilometrů, než se dostal od  České Třebové do Prahy.

„V hlavním městě  jsem měl nějaké kamarády, kteří mi párkrát pomohli. Dali mi nějakou korunu, mohl jsem se u nich vykoupat a jejich manželky mi vypraly oblečení,“ dodává s vděčností v hlase muž, který už pomýšlel na nejhorší.

Chtěl jsem se zabít

„Měl jsem v tašce připravený provaz a již jsem vyhledával místa, kde bych to skoncoval. Beznaděj a utrpení bylo obrovské. Potkával jsem lidi, kteří žili na ulici i devět let a svůj osud utápěli denně v alkoholu. Tak jsem ale žít nechtěl. Nikdy jsem také nejedl nic z popelnice, ale jako člověk, který hlídal supermarkety, jsem věděl, do jakých kontejnerů se dávají prošlé potraviny. Tam jsem také nacházel obživu.  Navíc jsem tam měl z minula kontakty,“ svěřuje se muž, kterého zachránila náhoda.

Záchranu mu přinesl vítr

Jednoho jarního dne zavál Oldřichovi vítr k nohám list starých novin. K jeho řešení situace sebevraždou tenkrát zbývaly snad jen poslední hodiny, možná dny. Sedl si na lavičku a v novinách objevil inzerát cirkusu Jo-Joo i s telefonním číslem, který nabízel práci. Poprosil dívku, která šla kolem, zda by mu půjčila mobil a ta prý dokonce s úsměvem souhlasila. Oldřich měl svůj šťastný den.

Po schůzce s principálem cirkusu byl přijat. U cirkusu již pracuje tři roky a povýšil na šéfa reklamy. Na štacích rozváží po městě reklamní tabule, když je třeba, zaskočí i v jiné profesi. „Jsem šťastný. Mám zaměstnání, ubytování i stravu po celý rok. Rodina šéfa je i mojí rodinou,“ říká dnes Oldřich, pro kterého tím po krušných měsících nejistoty skončil život člověka bez domova

Přečtěte si
jarin56
18. 11. 2011 • 23:11

pravda - co toto slovo v naší zemi znamená. Novinář si muže napsat co chce, podnikatel si může z práce vychodit koho chce, politik a poslanec si může říkat co chce, odbory bouchají do prsa, kdo získá nejlepší post ve své straně, miliardář ti vysvětluje, že před rokem 1989 jsme byli bohatá země, soudce tě soudí několik let, ale pravdu se již nedovíš. Jediná pravda je, že věčně tady nebudem.

jarin56
18. 11. 2011 • 22:55

Chtěl bych, aby tento novinář od novin AHA - Jaroslav Benda přijel za námi do obce. Možná by pak napsal skutečný příběh člověka, který zde žil. Musel by poznat, jak žil nejdříve v obci Dolní Čermné a pak v Horním Třešňovci. Pak by tento novinář napsal skutečný příběh člověka. Stačilo by nejdříve oslovit děti, pak manželky, pak přítelkyně, zaměstnace ve firmě a pak možná zbývajicí lidi. V tu chvíli by se s novináře stal spisovatel. PS: Oldo prosím tě napiš pravdu.

joe32
18. 11. 2011 • 21:59

proč si shánět pořádný zaměstnání s registraci, lepší jsou melouchy a brigády nikdo nedá exekuci na plat na dluhy a výživné na děti že, proč se asi schovával aby o něm nikdo nevěděl a pak ze sebe udělat chudáčka v novinách

joe32
18. 11. 2011 • 21:41

myslím si že by pan redaktor měl zajet do čermné a třešňovce a lanškrouna a zeptat se jak to vidí jeho bývalá manželka, rodina ti co za něj dosud platí

joe32
18. 11. 2011 • 21:38

pokud vím tak odešel od rodiny a na děti neplatil, na jeho manželku chodily exekuce na jeho dluhy, na děti neplatí ještě pořádně možná ani dnes. a toho náhradníka našel rok až dva potom co odešel a pořádně o sobě nedal vědět

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.