Po šesti dnech obstrukcí nám poslanci změnili život: Tohle nás čeká! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Po šesti dnech obstrukcí nám poslanci změnili život: Tohle nás čeká!

Nechcete v důchodu »umřít« hlady? Seznamte se s novou penzijní reformou.
Nechcete v důchodu »umřít« hlady? Seznamte se s novou penzijní reformou. (Profimedia.cz)

Ve Sněmovně se vysedávalo do nedělní noci, kdy těsně před půlnocí konečně poslanci schválili reformní zákony včetně vyššího DPH či složitějšího přístupu k sociálním dávkám.

Právě ty blokovala levice a proslovy jednání zdržovala téměř šest dní. Podívejte se, co nás až na výjimky čeká a nemine už v příštím roce!

PENZIJNÍ REFORMA

Spoření v důchodových fondech

Od roku 2013 budou mít Češi možnost z peněz, které platí ze mzdy na sociální pojištění, odvést tři procenta do soukromého penzijního fondu. K tomu si budou muset přidat dvě procenta »ze svého«.

Na fondu se budou peníze podle zvoleného výnosu zhodnocovat a po dosažení důchodového věku se lidé budou moci rozhodnout, zda si naspořenou sumu nechají vyplácet postupně do smrti nebo po dobu 20 let.

Účast bude dobrovolná, nepůjde ji ale dodatečně zrušit. Lidé se mohou rozhodnout do 35 let. Ti, kterým je více, mají čas do konce roku. Současných důchodců se to netýká. Nespořícím musí stačit státní důchod.Pozn. Právě spoření v »druhém pilíři« se možná kvůli administrativním a dalším odkladům nebude konat už od roku 2013, ale až o rok později. Vláda ještě nerozhodla.

Vyšší státní příspěvek

Lidé budou dostávat za penzijní připojištění ve výši nejméně 300 Kč měsíčně od státu příspěvek 90 Kč (nyní i za 100 Kč).

Kdo uspoří více než 300 Kč měsíčně, dostane za měsíc 90 Kč a k tomu ještě 20 procent z naspořené částky. Při úspoře tisíc korun a více dostane od státu 230 Kč.

Maximální výše státního příspěvku bude 2760 Kč ročně místo současných 1800 Kč.

DAŇOVÁ REFORMA

Vyšší sazba DPH

Tzv. snížená sazba DPH, nyní desetiprocentní, se od příštího roku zvedne na 14 procent. Díky tomu zdraží vše od potravin po léky, knihy či pleny.

Pozn. Od roku 2013 se má sjednotit horní i dolní sazba DPH na 17,5 procenta, což by s sebou neslo další zdražení. Vláda ale uvažuje o tom, že se to uskuteční až v roce 2014.


ZDRAVOTNICKÁ REFORMA

Delší dojezdová doba sanitek

Maximální dojezdová doba sanitky (čas, ve kterém se záchranka musí dostavit na místo) se prodlouží z 15 na 20 minut.

Změny ve zdravotním pojištění

Léky do 50 Kč si zaplatíte sami.

Zdravotní pojišťovnu budete smět změnit jen jednou za rok.

Dívkám od 13 do 14 let bude hrazeno očkování proti rakovině děložního čípku.

Ženám s problémy s početím budou pojišťovny místo tří pokusů asistovaného oplodnění platit čtyři (pokud bude při prvních dvou použito jen jedno embryo).

Bude se platit 30 Kč za celý recept (ne za každou položku na něm).

PODPORA STAVEBNÍHO SPOŘENÍ

Od státu dostaneme méně

Místo 15 procent z naspořené částky bude stát přispívat jen 10 procent. Horním limitem pro výpočet bude navíc částka 20 tisíc korun. Maximální roční příspěvek tak bude 2000 korun a budou se danit i připsané úroky. Ten, kdo měsíčně vkládá tisícovku, tak našetří téměř o 4 tisíce korun méně.

SOCIÁLNÍ REFORMA

Vyplácení a výše sociálních dávek

Pokud zaměstnanci náleží po opuštění práce odstupné, nemá 3 měsíce po odchodu nárok na podporu.

Dávky bude vyplácet jen úřad práce. Lidé si je budou moci vybírat speciální platební kartou.

Budou sjednoceny výše rodičovských příspěvků ve dvouleté, tříleté i čtyřleté variantě. Rodič, který doma zůstane s dítětem, tak dohromady dostane 220 tisíc korun bez ohledu na délku rodičovské dovolené.

Nyní se příspěvek na bydlení vyplácí neomezeně. Nově jej dostanete maximálně sedm let. Omezení se netýká lidí nad 70 let.

Nárok na podporu vznikne, když odpracujete 12 měsíců za 2 roky (nyní 12 měsíců za 3 roky).

Po dvou měsících na pracáku můžete dostat nabídku 20 hodin veřejně prospěšných prací. Pokud odmítnete, hrozí vám vyřazení  z databáze a o dávky můžete přijít.

Rodiče dětí v druhém stupni postižení dostanou 6 tisíc měsíčně místo současných 5 tisíc.

Stát zaplatí pracovním agenturám za uchazeče, kterého přijmou, 5000 Kč, za jeho umístění v nové práci 1250 Kč. A pokud tam vydrží aspoň 6 měsíců, dostane agentura dalších 500 Kč.

Přísnější zákoník práce

Za nedodržování neschopenky můžete dostat dvouměsíční výpověď bez odstupného.

Odstupné nově: Ve výši jednoho měsíčního platu těm, kdo jsou u firmy přes rok. Kdo pracoval až dva roky, dostane platy dva. Ti, kdo pracovali přes dva roky, dostanou tři platy.

Přesčas bude moci být zahrnut do běžné mzdy, a to až do 150 hodin ročně. Pokud je jich více, vznikne (po dohodě se zaměstnavatelem) nárok na speciální odměnu či náhradní volno.

Dosud příplatek za práci v noci či o svátcích musí činit alespoň desetinu průměrného výdělku. Nyní se ale mohou zaměstnavatel i zaměstnanec dohodnout, že to bude více (i méně).

Dohoda o provedení práce už nebude limitovaná 150, ale 300 hodinami. Když ale měsíční příjem přesáhne 10 tisíc Kč, bude třeba odvádět zdravotní i sociální pojištění.

V současné době lze »řetězit« smlouvy na dobu určitou nejdéle dva roky. Nově však bude poměr na dobu určitou vždy nejdéle tříletý s možností jej opakovat dvakrát. Co to pro vás znamená? Že můžete u jednoho zaměstnavatele pracovat bez jistoty smlouvy.



Přečtěte si
zadnice
9. 11. 2011 • 08:28

Nikdy už nevolit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.