Petr Žaluda, šéf Českých Darmožroutů: Obrovský plat, luxusní nemovitosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Petr Žaluda, šéf Českých Darmožroutů: Obrovský plat, luxusní nemovitosti!

Petr Žaluda, úspěšný manažer neúspěšné firmy.
Petr Žaluda, úspěšný manažer neúspěšné firmy. (Aha! – Dan Černovský, Petr Novotný, Martin Pekárek, pro Aha! – Petr Podroužek)

České dráhy! Polostátní gigant, na jehož služby si Češi stěžují, ale přitom mu každoročně pošlou ze svých daní dotaci zhruba dvanáct miliard. Výklad zkratky ČD by tak spíše než České dráhy mohl být Čeští darmožrouti. A co nejvyšší šéf »darmožroutů« Petr Žaluda (43), který je ve funkci necelé tři roky?

Podle signálů ze zákulisí i z ministerstva dopravy brzy přijde o místo. I kvůli nepřesvědčivým hospodářským výsledkům a šachováním s luxusními platy manažerů. Ten jeho je přitom ze všech nejluxusnější!

Na účtě mu každý měsíc přistane základní mzda 430 tisíc korun. K tomu však může díky manažerské smlouvě dostat jednou tolik ve formě odměn. „Vzhledem k tomu, že mu to smlouva umožňuje, právě tolik dostává: milion měsíčně,“ řekl Aha! dobře informovaný zdroj z Českých drah.

A protože Žaludovi smlouva, jejíž obsah má Aha! exkluzivně k dispozici, garantuje v případě jeho odvolání odstupné ve výši »24násobku průměru hrubé mzdy za období celého působení ve funkci«, může být jeho »zlatý padák« vyšší než dosud avizovaných 10,3 milionu. Pokud se totiž do odstupného započte i stoprocentní každoměsíční bonus, dostane Žaluda 20,6 milionu!

Kdo ho ve funkci nahradí? Ve hře je více kandidátů a vše se »rozštípne« příští středu, kdy zasedne dozorčí rada Českých drah. Někdejší šéf vítkovických železáren Vladimír Bail už přiznal, že by mohlo jít o něho.

„Nabídku na post šéfa ČD jsem od ministra dopravy (Pavla Dobeše, VV – pozn. red.) dostal, jednáme o detailech,“ sdělil iHned.cz. Pokud se informace potvrdí, půjde o druhou největší manažerskou změnu roku. V polovině září totiž v pozici šéfa energetického obra ČEZ skončil Martin Roman (42).

Exkluzivně! Podívejte se, co má Žaluda ve smlouvě...

České dráhy jsou velmi citlivé na jakékoliv dotazy na platy nejvyšších šéfů. V dubnu roku 2009 si nicméně tehdejší ministr dopravy a nynější ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) nechal poslat údaje o hospodaření managementu Českých drah, kde tou dobou už déle než rok působil právě Žaluda.

Dokument obsahuje podmínky manažerské smlouvy, a i bez milionů, které Žaluda dostane na odstupném, je to síla! Kromě prakticky dvojnásobného platu, který údajně pobírá, totiž ČD uhradí škodu, kterou ten nešika může způsobit, doplatí mu na nemocenské klidně tutéž částku a ročně mu dá navíc až sto tisíc korun na lékaře...

Peníze »cpe« do domů a bytů!

Kde končí Žaludovy vydělané miliony? Jako manažer dobře ví, že na účtě mu velkou službu neudělají, a proto ve velkém nakupuje nemovitosti. Vlastní několik luxusních bytů v Praze i Brně, odkud pochází.

Má i dvě supermoderní a téměř nedobytné vily. Jednu v Praze v Břevnově a druhou ve Šlapanicích u Brna. Vše odhadem za 50 milionů korun!

Petr Bendl: Snažil jsem se to zatrhnout!

Petr Bendl se v roce 2009 jako tehdejší ministr dopravy o platy a bonusy manažerů ČD zajímal, a dokonce dohodl jejich snížení. Když se ale rozpadla vláda, mohli si prý manažeři zase dělat, co chtěli…

Zprávu, kterou máme k dispozici, jste tehdy objednal vy.

„Téma odměn managementu ČD jsem tehdy otevřel. To je pravda. Dosáhl jsem okamžitého snížení odměn, reagoval jsem na hospodářskou krizi.“

Jak vás informace ze zprávy zasáhly?

„Tehdy jsem zažádal o ještě hlubší analýzu. Nedostal jsem se k ní, neboť v březnu padla vláda. Jsem však přesvědčen, že odměny ve státních firmách musejí odpovídat kvalitě jejich hospodaření. Odstupné ve výši 24 platů si nedovedu představit.“

Jaká byla vaše tehdejší dohoda s ČD?

„Že si okamžitě sníží platy o patnáct procent, a to už tehdy argumentovali, že si žádné odměny ani nevyplatí.“

Z tehdejších zpráv ale vyplývá, že ta dohoda platila jen pro rok 2009. Pak už si mohli dělat, co chtěli…

„To už jsem nemohl ovlivnit. Pracovali jsme na pravidlech pro odměňování v rezortu dopravy, ale moje funkce skončila.“



Přečtěte si
pavolpavol
10. 11. 2014 • 18:36

www.mapacelebrit.cz

joudajoudovy
7. 11. 2011 • 22:06

To se panecku luxusuje, za naseho dane? A lide jezdi ve spine a s pokalenymi hajzly. Tak jsem slysel, ze tvy soukmenovci z CD, te obdarovali vyhrivanymi prkenky na WC ? Pry maji strach, aby ti nahodou nenastydla prostata nebo hemeroidy a nemuseji plnit bod6.Manazerke smlouvy ??? Petr Žaluda, úspěšný manažer neúspěšné firmy - typicky dloholebec. Jen chybi cerny oblecek s kozenymi doplnky a cepickou s lebzou mezi ocima.

lorka
7. 11. 2011 • 20:17

TO JE ALE NENAŽRANÁ ZRůDA

illis
7. 11. 2011 • 19:51

za práci dostává víc, než je slušné. Z takových lidí je mi na blití a z těch, kteří tuto maškarádu umožňují taktéž. To se mu potom skupují nemovitosti. Herci, ti si diktují kolik budou mít za jeden natáčecí den , lékaři ti mají nemalý plat , ale chtějí ještě víc. Jiným se bere, aby se dalším mohlo přidávat. Pěknej hnus a k tomu ještě naši politici, kteří především myslí hlavně sami na sebe .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.