Počasí posledních dnů připomíná jaro, jenže... Romana mrzne, Honzovi je horko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Počasí posledních dnů připomíná jaro, jenže... Romana mrzne, Honzovi je horko!

Jan a Romana vyšli včera každý jako z jiné doby. Jan vyletněný, Romana zachumlaná.
Jan a Romana vyšli včera každý jako z jiné doby. Jan vyletněný, Romana zachumlaná. (pro Aha! – Věra Knedlhansová, Jan Čada)

Také se vám včera stalo, že jste potkali ženu navlečenou do zimní bundy a vedle ní kráčel muž jen v kraťasech? Nic divného! Nadprůměrné listopadové teploty nám dělají v oblékání pořádný zmatek. Třeba na Ostravsku se včera rtuť teploměru vyšplhala na 19 stupňů! Zatímco ženám už je zima, muži tohle počasí vnímají jako ideální.

Romana Dvořáčková (20) ze Sedlece a Jan Cafourek (20) ze Žihle na Plzeňsku šli včera na procházku se psím miláčkem Betynkou. „Raději se obleču, abych nenastydla. I když je teď hezky, vezmu si bundu,“ říká Romana s tím, že teplo chce mít i doma.

„Ideálně přes 23 stupňů. Přítel takové teplo doma nechce – pořád otevírá okno nebo tlumí topení,“ zlobí se Romana. To Honza má v oblékání jasno. „Je teplo! Koupil jsem si sice novou zimní bundu, ale ještě jsem ji neoblékl. Vždyť je více než patnáct stupňů,“ usmívá se mladík spokojeně.

 

 

Proč teplotu vnímáme tak rozdílně?

Mužské tělo tvoří mnohem více svalů než ženské, a ty dobře hřejí, protože jsou bohatě zásobené krevními cévami. Takže čím více svalů, tím lepší prokrvení a více tepla. Pokud bychom mluvili o tuku, ten sice izoluje, ale nemůže vytvářet teplo.

Podle některých odborníků hraje v neprospěch žen i jejich jemná kůže, která rychleji reaguje na zimu. Když teplota klesne, zúží se ženské cévy rychleji než mužské a vydávají méně tepla. Ženám se navíc prokrvuje hlavně střed těla, který chrání orgány důležité pro budoucí vývoj potomstva.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.