Poslanci jednali celou noc! Lidé jim vzkazují: Jen ať makají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Poslanci jednali celou noc! Lidé jim vzkazují: Jen ať makají!

Expremiéra Jiřího Paroubka (LEV 21) to celé nebaví, poslanec Jiří Šlégr (LEV 21) se posilňuje kávou.
Expremiéra Jiřího Paroubka (LEV 21) to celé nebaví, poslanec Jiří Šlégr (LEV 21) se posilňuje kávou. (Aha! – Karel Kopáč, Petr Novotný, Alexandr Malachovský, ČTK)

Ve Sněmovně se včera a předevčírem děly věci! Poslanci, kteří se zpravidla nemohou dočkat domova a většinou hlasují rychlostí šicího stroje, se ve sněmovním sále zabarikádovali z úterý na středu na celou noc. Konec včerejší várky jednání byl pak dohodnut na hodinu po půlnoci. Proč taková chuť do práce?

POSLOUCHALY SE PRÝ SAMÉ »KECY«

Koalice nechtěla dovolit, aby levice obstrukcemi zabránila hlasování o zvýšení DPH či rozpočtu na příští rok. Naopak levicoví poslanci se rozhodli nasadit všechny zbraně a několik desítek hodin se střídali u pultu a stále dokola opakovali totéž.

„Snášíme velmi zle nízkou úroveň příspěvků ČSSD. Předčítají pořád totéž – stanovisko Asociace stavebních spořitelen. Některé části jsme slyšeli sedmkrát,“ řekl Aha! šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Do opozice se obul také šéf VV Radek John. „Vzhledem ke kvalitě příspěvků opozice nevyžadovalo sledování schůze žádné intelektuální úsilí,“ sdělil Aha! a ostatní souhlasili.

„Je smutné, že opozice jen zdržuje práci. Je to však moje povolání a do rána jsem pracoval už několikrát,“ řekl Aha! ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

PILO SE KAFE, VÍNO A ENERGETICKÉ NÁPOJE

by poslanci a ministři vydrželi do rána, dělali, co mohli. „Každý se posiloval tím, co ho udrží bdělého. Někdo kávou, někdo energetickými drinky, někdo vodou, někdo červeným nebo bílým vínem. Při desítkách hodin v práci udržovat neustálou pozornost bez podpůrných prostředků téměř nelze,“ reagoval John.

Gazdík na otázku ke konzumaci alkoholu odpověděl, že »topka« si nepřihnula. „Po alkoholu se totiž spí. A nejvíce se spalo v ČSSD,“ glosoval. Novopečený ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) se zase přiznal, že holduje energetickým nápojům.

„Vydržel jsem to celou noc, stálo mě to tři redbully,“ napsal Aha!. Ministr financí Kalousek, kterého opozice osočuje z přemíry pití alkoholu, pak podle vlastních slov spoléhal jen na kafe a minerálku.

NOČNÍ GARDU DRŽELI PÁNOVÉ

Jelikož se v úterý muselo jet celou noc a i ve středu se čekala dlouhá šichta, střídaly se ve Sněmovně gardy tak, aby levice nikdy neměla převahu. I levice pak rotovala ve třech skupinách: jedna spala, jedna čekala, jedna seděla ve Sněmovně.

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová to ale musela vydržet. „Musela jsem se střídat ve vedení schůze, takže jsem nespala. Jen jsem si odskočila domů převléknout se a osprchovat,“ řekla Aha!.

Ostatní dámy to měly snazší – pánové je totiž poslali domů s tím, že kdyby šlo do tuhého, zavolali by je zpět do práce. „Ve Sněmovně jsem byla aktivně do druhé hodiny ranní. Dnes jsem ochotná za pány jednat do rána já,“ řekla Lenka Andrýsová (VV).

A co na to pánové? „Vydržel jsem do konce, tedy do sedmé ranní. Spát se mi ale sakra chtělo,“ řekl Aha! Petr Tluchoř (ODS). Během včerejška se ozval i jeho stranický kolega Boris Šťastný: „Právě jedu 33 hodin beze spánku. Medicínské vzdělání mi napovídá, že někdy k večeru se dostaví první halucinace,“ vtipkoval.

Anketa Aha! s lidmi z ulice: Poslanci i tak dělají houby!

Jan Jaroš (50), živnostník

„Abych vám řekl pravdu, tak mě vůbec nezajímá, jestli jsou vyčerpaní. Oni si stejně nakonec udělají, co chtějí.“

Monika Hellerová (45), poštovní úřednice

„Jsou za to zaplaceni. Kdyby dělali rychleji a vstřícněji, tak by jim to trvalo méně. Také někdy pracuji do večera a nedělám z toho drama.“

Pavel Neuhybl (64), invalidní důchodce

„To teda budou sedření, brečím nad nimi každou noc (směje se). Oni stejně vůbec nepracují, tak to vyjde nastejno.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.