Netradiční pohřební výstava: Tohle je Čech, který prosadil zpopelnění! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Netradiční pohřební výstava: Tohle je Čech, který prosadil zpopelnění!

Vojta Náprstek
Vojta Náprstek (Aha! – Karel Kopáč)

Plánujete se po smrti nechat zpopelnit? Pokud odpovídáte ano, pak vězte, že ještě ve druhé polovině 19. století byste měli smůlu. Kremace u nás tehdy totiž vůbec nepřicházela v úvahu.

Prvním Čechem, který se tak stal propagátorem pohřbu žehem, byl Vojtěch Náprstek (†68). A i ten se musel nechat zpopelnit v sousedním Sasku!

Pohřební rituály připomíná výstava »Ti, kteří nás předešli«, která je až do 4. března k vidění v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur na pražském Betlémském náměstí.

Pražský milovník pokroku Vojta Náprstek byl za svého života mimo jiné velkým průkopníkem kremace a jako pražský radní dvakrát podával žádost o vybudování krematoria. Bohužel neúspěšně! Vládnoucí katolická ideologie Rakouska-Uherska tehdy kremaci neuznávala, a proto Náprstkovo tělo muselo být podle jeho poslední vůle v roce 1894 dopraveno do německé Gothy.

Výstava je doplněna i unikátními exponáty, které nebyly dosud nikdy vystaveny. Mezi největší kuriozity patří urny s popelem manželů Náprstkových, kteří si v poslední vůli vymínili zůstat ve svém muzeu i po smrti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.