Už ne do výšky, ale do hloubky! Zapomeňte na mrakodrapy, tohle je... Zemědrap! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Už ne do výšky, ale do hloubky! Zapomeňte na mrakodrapy, tohle je... Zemědrap!

Celá budova je v podstatě replikou aztécké pyramidy, ovšem postavené na špičku. Sahá až do hloubky 300 metrů a má 65 pater. V budově mají být obytná patra, obchody a také kanceláře.
Celá budova je v podstatě replikou aztécké pyramidy, ovšem postavené na špičku. Sahá až do hloubky 300 metrů a má 65 pater. V budově mají být obytná patra, obchody a také kanceláře. (Profimedia.cz)

Hlavní město Mexika je velmi hustě zastavěné. Aby ne, žije v něm zhruba 28 milionů lidí, tedy skoro třikrát tolik jako v celé České republice. Jsou řešením další a další mrakodrapy?

Podle architektů by zcela zničili jinak historické centrum Mexico City. A tak přišli s projektem, který zatím budí jen chválu. Má jím být první »zemědrap« světa...

V historickém centru Mexico City platí přísné limity týkající se nových domů. Aby nebyla narušena architektura a mrakodrapy nezastiňovaly historické budovy, platí pravidlo, že obytné domy, obchody a muzea mohou mít maximálně 10 pater, kancelářské budovy potom maximálně 35 pater.

V samotném centru je ovšem obrovský prostor, známý jako Zocalo, velký 240 x 240 m, který potřebuje město zastavět. Kvůli omezením se ale investoři nehrnou. Teď je ale všechno jinak, architekti přišli s nápadem, který nemá na světě obdoby a jeho realizace je na spadnutí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.