Klaus rozdával metály: Na hruď je připnul jeptišce i skokanovi na lyžích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Klaus rozdával metály: Na hruď je připnul jeptišce i skokanovi na lyžích!

Jiří Raška přebírá vysoké státní vyznamenání.
Jiří Raška přebírá vysoké státní vyznamenání. (Aha! – Martin Přibyl)

Udílením státních vyznamenání vyvrcholily včerejší oslavy vzniku samostatného Československa před 93 lety. Metály tentokrát dostaly spíše neznámé osobnosti, širší veřejnosti známý je snad jen karikaturista Vladimír Renčín (70) či legenda skoku na lyžích Jiří Raška (70).

Ozdobu na hrudi si z Pražského hradu odnesla např. polská jeptiška, váleční důstojníci či překladatel Shakespeara.

Řád bílého lva, Řád Tomáše Garrigua Masaryka, medaili Za hrdinství nebo medaili Za zásluhy prezident Václav Klaus rozdal 21 lidem.

Oslav na Pražském hradě se zúčastnil také exprezident Václav Havel (75), který kvůli tomu opustil Hrádeček na Trutnovsku, kde v současné době po vážné nemoci odpočívá. Naopak chyběl premiér Petr Nečas. Ten je právě na návštěvě USA.

Veterány 2. světové války Václava Djačuka (91), Mikuláše Končického (86) a Jana Velíka prezident ocenil nejvyšším státním vyznamenáním Řádem bílého lva.

Karikaturista a kreslíř Vladimír Renčín (70) obdržel za celoživotní práci medaili Za zásluhy. Vyznamenání převzala za nemocného kreslíře jeho dcera.

Legendární skokan na lyžích Jiří Raška si odnesl rovněž medaili Za zásluhy.

Anglista Martin Hilský si medaili Za zásluhy zasloužil tím, že do češtiny přeložil celé dílo Williama Shakespeara.

Člence řádu bosých karmelitek Anně Magdaleně Schwarzové propůjčil Václav Klaus Řád Tomáše Garrigua Masaryka, a to za práci pro katolický disent. Zažila perzekuce za nacismu i socialismu.

Studentovi Davidu Sukačovi (†16) udělil medaili Za hrdinství. Mladík loni skočil na pomoc kamarádovi tonoucímu v řece Ostravici. Chlapec se zachránil, Sukače ale strhl vodní vír a utonul.

Přečtěte si
hu11
29. 10. 2011 • 11:32

Třeba za hru karet ??

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.