Je tu jaro a s ním alergie... Boj se! Jsem pylové zrnko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Je tu jaro a s ním alergie... Boj se! Jsem pylové zrnko!

Tak jsem konečně venku. Z břízy, co roste tady v parku, jsem vypadlo právě před chvílí a vesele si tu poletuji i se spoustou dalších pylových zrnek.

Fúúú… Vítr mě odnesl kousek dál, až na lavičku, kde sedí taková krásná dívka. A právě ona mě nasála se vzduchem přímo do nosu, kde se pěkně usadím na sliznici. Je tu vlhko, a tak brzy nabobtnám a během pěti minut prasknu. Vzhledem k tomu, že v sobě mám mnoho nejrůznějších alergenů, má se ta slečinka na co těšit. Tedy pokud, je alergická na pyl…

1. fáze
Několik drobounkých částeček posílám směrem k jejím očím. Za chvíli ji začnou pálit, zrudnou a budou strašně slzet.
Z velké části se ale usadím v nose. Bude ji to děsně tlačit, nos se úplně ucpe, takže s ním neucítí zhola nic. Hepčí… A už je to tady! Kýchání, které nejde zastavit, a s ním rýma, které se občas nesprávně říká »senná«.

2. fáze
Zacpaný nos ji přinutí dýchat ústy. Tím však přichází do styku s mými »brášky«, dalšími pylovými zrnky i další část sliznice jejích horních cest dýchacích. Najednou má pocit, že ji to škrábe a lechtá na patře, pak už i v krku… Možná jí bude nepříjemné polykat, takže ten slaďoučký koláč, na který si dělala chutě, už ani nedojí.
Jo, a taky hůř uslyší. Podráždili jsme totiž Eustachovu trubici (vede z ústní dutiny do středního ucha), která pak otekla.

3. fáze
Postupujeme směle do dolních cest dýchacích. Ona to vnímá jako svědění nebo pálení v průdušnici. Začíná kašlat – jde o suchý a dráždivý kašel. Pokud je těžká alergička, hrozí jí výdechová dušnost až typické astmatické záchvaty (pylové astma).


Co nás nejvíc ohrožuje:


Kliknutím zvětšetePylová alergie (polinóza) je typickou civilizační chorobou. Podle statistik jí trpí až deset procent obyvatel světa, u nás je to tři až sedm procent. K vyvolání polinózy někdy stačí tři až pět, průměrně je to však 40 až 50 pylových zrn. U většiny alergiků proběhnou jen první dvě fáze, do třetího stadia pylové alergie dojde jen pět až deset procent pacientů. Rizikové období začíná právě teď, na počátku dubna, kdy začínají »kvést« stromy. V květnu a na počátku června je vystřídají květiny a nejrůznější trávy:

Duben
Dub, javor, bříza, buk, habr, jasan, jedle, jilm, líska, olše, platan.
Květen
Borovice, bříza, dub, habr, javor, jedle, líska, pampeliška, žito.
Červen
Bez, borovice, dub, hořčice, líska, ořešák, pýr, kaštan kopřiva, pampeliška, šťovík.

Babské rady, jak na alergii vyzrát:


* Uvařte čaj z pískavice řecké seno a z mateřídoušky. Tyto byliny trochu pomáhají rozpustit hlen v dutinách a snižují překrvení nosní sliznice. Užívejte dvakrát denně jeden šálek čaje.
* Česnek má antibakteriální účinky, které pomáhají k odstranění chronického výtoku z nosu.
* Kořen lékořice zlepšuje činnost nadledvinek, které mají vliv na vznik alergií. Dva týdny před očekávaným příchodem pylové sezóny začněte užívat denně jednu dávku.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.