Jaké živé květy dát na hrob? Tradiční chryzantému, nebo moderní libavku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jaké živé květy dát na hrob? Tradiční chryzantému, nebo moderní libavku?

Fotografie
Fotografie (internal)

K tradiční výzdobě hřbitovů na Dušičky neodmyslitelně patří živé květiny. I tento zvyk pochází z časů dávných Keltů – živé květiny mají symbolizovat víru, že smrt není definitivní konec existence.

Jenže jaké se na hrob hodí nejlépe? Které jsou nejodolnější vůči nepříznivému počasí? To vám poradí odbornice Marcela Uhlíková, mluvčí Botanické zahrady v Praze-Troji.

Nejpopulárnější květinou jsou chryzantémy. V těsném závěsu za nimi jsou mrazu odolnější macešky. Přízeň si ale rychle získává třeba libavka poléhavá. Vydrží dlouho zelená a její sytě rudé bobule působí na hrobě efektně.

Oblíbené jsou i různé typy vřesů. Ale pozor! Přírodní vřesy přežijí, dobarvené rostliny mrazu neodolají!

Tip Aha!

Truhlík osaďte více rostlinami. Podle botaniků je ideální kombinace několika nízkých chryzantém, ostřice chocholaté, libavky poléhavé, hebe a vřesovce kapské. Truhlíku budou dominovat květy chryzantém, zelený prvek obstará hebe a libavka.

Načervenalý vřesovec a trsy světlé ostřice chocholaté dodají barevnost. A i když chryzantéma odkvete a vřesovec a hebe spálí mráz, zůstane truhlík hezky zelený díky libavce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.