Václav Hušner překonal rakovinu: Říkají mi železný dědek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Václav Hušner překonal rakovinu: Říkají mi železný dědek!

Václav Hušner přijal rakovinu jako šanci změnit se.
Václav Hušner přijal rakovinu jako šanci změnit se. (Aha! – Saša Vetkovská)

Měsíc života dávali lékaři před šesti lety Václavu Hušnerovi (73), když mu diagnostikovali agresivní rakovinu nosohltanu. Po prvních pocitech beznaděje, strachu a potřeby sepsat závěť se vášnivý sportovec a geolog rozhodl zabojovat. Dnes – po dvou letech, kdy o nemoci poprvé promluvil pro Aha! – rozdává dobrou náladu a optimismus.

„Ta nemoc je cesta. Rakovina vás nemá zahubit. Je to šance, abyste se změnil. Největší malér je strach,“ říká dnes už s úsměvem Václav Hušner z Prahy. Letos prý dostal nejkrásnější dárek, když mu lékaři v dubnu po velké onkologické kontrole řekli: Vítáme vás mezi námi. „V tu chvíli jsem pochopil, že jsem zdravý. Díky bohu všechno odeznělo,“ dodává.

Tvrdí, že život se mu změnil k lepšímu, stal se pokornějším a má spoustu plánů.

„Neustále pracuji v podniku, který je součástí anglickočeské korporace. Důchodců nás tu není moc, ale tady vás posuzují jako člověka – jestli můžete něco přinést pro firmu, jestli můžete někde pomoct,“ objasňuje geolog, který se zabývá průzkumy pro tunely, dálnice a silnice a ani dnes mu není za těžko vlézt při monitoringu do jámy hluboké 27 metrů.

Prací ale aktivity Václava Hušnera nekončí. Běhá, doma trénuje na rotopedu a hodlá vyrazit na běžky. „Mám endoprotézy v obou kyčlích. Je to úžasné, nic mě nebolí. Vnuci mi říkají železný dědek,“ směje se geolog.

Čte také odbornou literaturu, luští křížovky. Letos nařezal patnáct kubíků dřeva, aby mu prý neochabovaly svaly. Především se ale snaží dodávat odvahu a psychickou sílu lidem, kteří s rakovinou právě bojují.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.