Slevové akce na plyn a elektřinu! Odborníci radí: Vyplatí se vám, nebo ne? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Slevové akce na plyn a elektřinu! Odborníci radí: Vyplatí se vám, nebo ne?

Fotografie
Fotografie (internal)

Také jste našli ve schránce nabídku od dodavatele elektřiny či plynu s lákavou slevou (zpravidla 1200 Kč)? Někteří však chtějí, abyste si zároveň s podpisem dodatku smlouvy na několik let dopředu zafixovali ceny. Aha! se tedy zeptalo odborníků, zda se vyplatí na takovou dohodu přistoupit.

Důvod, proč dodavatelé slevy nabízejí, je jasný: chtějí nalákat nové zákazníky a udržet si je. Jenže některé bonusy jsou podmíněné právě fixací ceny. A není přitom jisté, že bude tak výhodná, jak se předpokládalo.

„My už žádnou fixaci cen elektřiny nenabízíme. Když jsme podepsali smlouvy s garantovanou cenou v roce 2008, ceny pak klesaly a lidem se to nelíbilo a nevyplatilo,“ řekl Aha! mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Další velký dodavatel Pražská energetika raději zákazníkům nabízí jiný produkt. „Lze podepsat dodatek ke smlouvě, kdy místo fixace dostanete desetiprocentní slevu oproti základní ceně silové elektřiny. Navíc vám pak náleží dárek 1200 korun,“ řekl Petr Holubec z PRE.

Jde ale o dvouletou smlouvu, v jejíž lhůtě nemůžete utéci ke konkurenci. Navíc ji musíte včas ukončit, jinak se automaticky prodlužuje.

Michal Ruml, Finance.cz - Raději fixovat!

„Vlivem ekonomické recese může dojít k tomu, že ceny elektřiny a plynu budou krátkodobě klesat. Stejně jako při minulé ekonomické krizi klesly odběry a dodavatel musel zlevňovat. Dlouhodobě nevidím důvod, proč by se následujících dvacet let v kuse nezdražovalo. Proto je podle mě vhodné,aby si lidé ceny fixovali.“

David Marek, Patria - Je to loterie!

„Dlouhodobě ceny energií rostou a lze říci, že v průběhu dalších dvaceti let celkově růst budou. V současnosti se ale schyluje k ekonomické recesi, která by mohla snížit poptávku po plynu a elektřině. Tím by se snížila i jejich cena. Pokud si někdo tedy zafixuje cenu současnou, mohl by prodělat. Je to loterie.“

M. Šichtařová, Next Fin. - Já fixovat nebudu!

„Když se schyluje k ekonomické krizi, klesají ceny komodit. Na druhou stranu posiluje dolar a oslabuje euro. Energie se přitom na celosvětových trzích kupují za dolary, proto jsou pro nás dražší. Sama se kloním k tomu, že ceny mírně klesnou, a že efekt krize přebije efekt dolaru. Já sama tedy fixovat nebudu.“

CO Z TOHO PLYNE?

Využijeteli nabídku na stejnou cenu elektřiny a plynu, kterou dodavatelé většinou slibují na dva až tři roky, může se stát, že energie zlevní. Vy přitom budete muset několik let platit tu starou, »vyšší« cenu, protože budete vázáni smlouvou. A jak už bylo řečeno, ke konkurenci nemůžete...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.