Herec Antonín Procházka: Porazil rakovinu varlat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Herec Antonín Procházka: Porazil rakovinu varlat!

Antonín Procházka zákeřnou nemoc zdolal.
Antonín Procházka zákeřnou nemoc zdolal. (Aha! – Marek Pátek, Martin Hykl, Marcela Durasová)

Syn známého dramatika Antonína Procházky a Zorky Kostkové ze slavné herecké rodiny prodělal rakovinu varlat. Plzeňský herec Antonín Procházka mladší má za sebou operaci a ozařování. O nemoci dokáže mluvit s humorem, první prognózy ale nebyly příznivé...

Herec, režisér a kameraman si prošel těžkým obdobím. Všem lidem proto radí, aby k lékaři chodili včas. Zhoubný nádor objevil v únoru.

„Jakmile jsem si nahmatal bulku, našel jsem si na internetu informace o nemoci. Druhý den jsem šel k lékaři, během devíti dnů jsem byl operován. Měl jsem štěstí. Nádor byl sice velký, ale zapouzdřený a neměl jsem metastáze,“ popisuje první chvíle Procházka.

„Během tří týdnů jsem se se vším rozloučil. Nejdříve je člověk vyděšený, pak začne obviňovat celý svět a nakonec to přijme. Během radioterapie mně bylo zle,“ svěřuje se Procházka.

Nemoc s ním prožívali i jeho nejbližší. „Bála jsem se víc než on. Tonda to bral s nadhledem a humorem, asi proto, aby uklidnil ostatní,“ svěřila se hercova přítelkyně. O tom, že psychika souvisí se zdravím, se herec přesvědčil na vlastní kůži.

„Čtyři roky předtím jsem o rakovině často přemýšlel a opravdu jsem ji dostal,“ vzpomíná.

Procházka čeká na výsledky prvního kontrolního vyšetření. Jeho život se ale změnil. „Chci mít víc času pro sebe, jezdím pomaleji autem a tolik nepropadám smutku,“ uzavírá.

RAKOVINA VARLAT patří mezi velmi závažná onemocnění postihující muže ve věku od 18 do 35 let. Při pozdním zjištění může dojít až k úmrtí. Velice důležité je samovyšetření a při jakémkoliv podezření je nutné okamžitě navštívit lékaře. Při včasném zjištění je šance na uzdravení velká.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.