Jan Nachtigal a rakovina lymfatických cest: Začalo to bolestí zad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jan Nachtigal a rakovina lymfatických cest: Začalo to bolestí zad!

Jan Nachtigal
Jan Nachtigal (pro Aha! – Věra Knedlhansová)

Jan Nachtigal (46) z Novosedel na Strakonicku prodělal rakovinu lymfatických cest. Ale jak sám říká, tahle nemoc mu dala možnost dozrát a vlastně nabídla nové bohatství a jiný pohled na svět.

Rok 2002 znamenal pro tehdy sedmatřicetiletého IT inženýra tlustou čáru za tehdejším životem. Úspěšně podnikal, měl malé děti... Jenže začal pociťovat prudké bolesti v zádech.

„Prášky na bolest jsem bral každý den, a když jsem spolykal asi kolem 250 ibuprofenů, řekl jsem si: tak dost, dál to takhle nepůjde,“ vzpomíná Jan. Lékař stanovil diagnózu Bechtěrevova nemoc.

„Řekl, že takové problémy jsou pro tuto nemoc běžné. Léčba spočívala v užívání analgetik. Tím to haslo. Žil jsem tak ještě bezmála rok, kdy se dostavovaly bolesti, neuvěřitelné pocení a nezvládnutelný třes,“ popisuje.

Po dlouhých protrpěných měsících se ale diagnóza nepotvrdila. Jana odeslali na onkologii a tam po ultrazvuku bylo jasno – rakovina lymfatických cest. Její rozsah byl označen 4B, tedy poslední, nejpokročilejší stadium.

22 chemoterapií

„Přišla chemoterapie, ale na konci třetího ze šesti předepsaných cyklů jsem zkolaboval, nemohl jsem chodit, dýchat, jíst, nemohl jsem prostě vůbec nic, jen jsme ležel, zvracel a měl šílené křeče v břiše,“ vzpomíná Nachtigal. V té době měl nulové bílé krvinky, dostával krevní destičky.

Vše postupně dospělo k možnosti autologní transplantace kostní dřeně. Po ní následovala kontrola, nedopadla dobře. „Z kostní dřeně sice nález zmizel, ale v těle se našly další uzliny. Takže nezbývalo, než čekat na dárce kostní dřeně,“ popisuje.

V létě 2005 se dočkal. Druhá transplantace dopadla dobře! „Když jsem na ni odjížděl, musím přiznat, že jsem poprvé měl slzy na krajíčku. Myslel jsem na děti, že už je třeba neuvidím,“ říká Nachtigal.

Po 3 letech prožitých v bolestech, po 22 chemoterapiích a dvou transplantacích byl konečně po onkologické stránce v pořádku. V současné době má jako pozůstatek léčby střevní, zažívací, pohybové problémy a zřejmě i astma. A co Jan odpoví na dotaz, co mu nemoc dala a vzala?

„Mám jiný pohled na život a na celý svět. A musím říci, že po celou dobu léčení jsem se díval před sebe do budoucna. To je jediná možnost, jak přežít,“ konstatuje nyní invalidní důchodce, který založil sdružení pro lidi s rakovinou (www.osudy.cz).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.