Gorila Moja: Hurá, zůstává! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Gorila Moja: Hurá, zůstává!

Moja onemocněla rýmou.
Moja onemocněla rýmou. (Aha! – Karel Kopáč)

Moja, první gorilí mládě narozené v Česku, oslaví začátkem prosince sedmé narozeniny ještě v Praze! Má rýmu, a tak byl odložen její dnešní plánovaný převoz do nového domova v přírodním parku ve španělském Cabárcenu.

„Moja začala být apatická, má rýmu a je u ní podezření na virózu horních cest dýchacích. Její imobilizace a přeprava by mohly představovat riziko,“ uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Navíc by hrozilo, že by mohla nakazit i gorily z cabárcenské skupiny.

Kdy Moja opustí Česko, je tak zatím otázkou, zřejmě to však nebude dříve než na jaře.

„Je potřeba, aby měla dost času na rekonvalescenci. Současně se blíží porod Bikiry. Tyto okolnosti situují odchod patrně až na příští rok,“ potvrdil Bobek. Pokud jste se s gorilí slečnou ještě nestačili rozloučit, máte několik měsíců k dobru.

Ředitel zoo Miroslav Bobek: Bikira může už brzy porodit!

O víkendu přišla z gorilího obýváku v pražské zoo i další dobrá zpráva. Samice Bikira brzy porodí! „Mělo by to být už v listopadu. Už se jí nalévají prsy, veterinář zkoumá hladiny hormonů,“ sdělil ředitel Bobek.

„Chtěli jsme, aby Moja odešla ještě před porodem. To se nepodařilo a to její odchod oddaluje. Až Bikira porodí, nebude možné do skupiny poměrně dlouho zasahovat.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.